Glasanje UN-a o primirju u Siriji kasni, traju mučni pregovori s Rusijom

Foto: FAH

GLASANJE Vijeća sigurnosti UN-a o nacrtu rezolucije kojim se traži 30-dnevno humanitarno primirje u Siriji ponovo kasni, što pokazuje da i dalje traju mučni pregovori s Rusijom.

Glasanje je najprije bilo najavljeno za 18 sati po srednjoeuropskom vremenu, zatim za 20:30. Nešto prije 22 sata su mjesta veleposlanika u velikoj dvorani Vijeća i dalje bila prazna osim trojice predstavnika zemalja članica, prenosi AFP.

Jedan diplomat rekao je da i dalje traju pregovori između Rusije s Kuvajtom i Švedskom koji su predložili nacrt rezolucije. Švedska i Kuvajt su sastavili prijedlog i zatražili glasanje "što je prije moguće". Francuska je posrednik, precizira diplomatski izvor.

Bombardiranja i dalje traju

Rusija je u četvrtak predložila amandmane na rezoluciju koju su sastavili predlagači, rekavši kako je dokument nerealan te da VS ne može samo nametnuti primirje u Siriji, bez konzultacija sa stranama.

Intenzivna bombardiranja sirijskog režima koja traju od nedjelje stajala su života više od 310 civila, od kojih 72 djece, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Radi se od početka rata prije gotovo sedam godina o najpogibeljnijoj zračnoj kampanji. U Istočnoj Guti nalazi se približno 400.000 civila.

Rezolucija treba devet glasova za i na nju veto ne smiju uložiti Rusija, Kina, SAD, Britanija ni Francuska. Rusija je dosad od početka rata u Siriji 2011. uložila veto 11 puta na prijedloge rezolucije VS-a.

Pročitajte više