Dalmacijavino u stečaju nabilo gubitak od 105 milijuna kuna

Foto: Index

POD NEVIĐENIM mjerama osiguranja danas je u velikoj dvorani splitskog Pravnog fakulteta održano ročište za raspodjelu kupovnine Dalmacijavina. Riječ je o 70 milijuna kuna koje je prije više od dvije godine uplatio Marinko Zadro. Novac još nije podijeljen, a način na koji će to biti napravljeno neće zadovoljiti nijednog vjerovnika, zaključila je danas stečajna sutkinja Ana Golub Grujić.

Kako sada stoje stvari, 552 radnika koji potražuju 64 milijuna kuna neće vidjeti ni lipe, jer je račun društva u stečaju blokiran na više od 70 milijuna kuna. 90 posto potraživanja otpada na državu na ime trošarina, poreza i doprinosa.

Novinari pod paskom policije, sutkinja zabranila snimanje ročišta

Ročište je procijenjeno kao događaj visokog rizika. Sindikati Dalmacijavina upozoravali su na nezadovoljstvo radnika, no posebnu pažnju osiguranja dobili su danas novinari. Potjerani su u jedan kut dvorane, kraj njih su konstantno bila najmanje dvojica policajaca u civilu te jedan pravosudni policajac. Od novinara je izričito traženo da ugase svoje mobitele. Nije bilo popusta za nikog. Sutkinja Gulub Grujić u dvoranu nije dopustila ni audio, ni video snimanje.

Radnici Dalmacijavina su joj na to zapljeskali, ali u ironičnom tonu.

"A demokracija?", povikao je netko.

Sutkinja Golub Grujić podsjetila je prisutne da se red mora održavati i zaprijetila izbacivanjem u slučaju nepridržavanja njezinih uputa.

Demagogija i argumenti

Prijedlog raspodjele kupovnine dala je stečajna upraviteljica Natalija Mladineo. Svi su se šokirali kada su čuli podatak da je Dalmacijavino nastavkom proizvodnje u stečaju nabilo gubitke od 105 milijuna kuna. Ime bivšeg stečajnog upravitelja Perice Mitrovića spomenulo se nekoliko puta, a odvjetnica Euroherc osiguranja Marija Ljubanović zapitala je kako je moguće da je on i dalje na listi stečajnih upravitelja.

Zatražila je i da se stečajna upraviteljica Mladineo odrekne svojih troškova te je zaključila da je sutkinja prekasno razriješila Mitrovića. Pitala je i predstavnike Državnog odvjetništva, koji zastupaju nekoliko ministarstava, što je njihova služba napravila nakon nalaza rada bivšeg stečajnog upravitelja. Ocijenila je kako je prijedlog za raspodjelu kupovnine zakonito provođenje nezakonitosti i postavila pitanje odgovornosti.

Sutkinja je kazala kako je ne zanima demagogija nego argumenti.

"Svjesni ste da, kakvo god rješenje o raspodjeli bude, nitko neće biti zadovoljan", kazala je sutkinja.

"Što je s bivšim stečajnim upraviteljem? Razriješen je radi nesavjesnog poslovanja, a nitko ništa nije poduzeo"

"Ne slažem se s prijedlogom jer nije u skladu s odredbama stečajnog zakona. Stečajna upraviteljica ne može je opravdavati izvanrednom situacijom. To zakon ne predviđa. Treba javno i transparentno reći da je upravljao stečajni upravitelj Mitrović. Radnici i ostali ne trebaju sudjelovati u toj izvanrednoj situaciji, o tome se treba brinuti sustav, a očigledno je sustav zakazao. Stečajni upravitelj je razriješen dužnosti radi nesavjesnog poslovanja. Kada pročitate što je radio, to predstavlja čitav niz kaznenih djela. Nitko ništa nije poduzeo", kazala je odvjetnica Ljubanović.

Sindikalistica Danica Stipović predložila je da se država odrekne svog potraživanja.

"Za ovo stanje odgovorna je država. Tražimo da se Ministarstvo financija odrekne potraživanja jer su oni glavni krivci za nastavak proizvodnje. Država je uništavala ovu tvrtku, a sada želi da sve posljedice za loš rad snose radnici. Moralno i pravedno, kupovnina pripada nama", kazala je Stipović.

Župan Boban pomoći će radnicima? 

Članica Odbora vjerovnika i bivša radnica Dalmacijavina Marija Pjevac zatražila je od sutkinje da odgodi odluku o raspodjeli jer im je župan Blaženko Boban obećao da će radnike odvesti kod premijera Plenkovića.

"Mi smo dobili otkaze, što mi imamo s gubicima koji su nastali u stečaju", javili su se radnici.

"Takva je zakonska regulativa...", odgovoreno im je.

Odluka o raspodjeli 70 milijuna kuna bit će donesena uskoro.

 

 

 

Pročitajte više