VIDEO Mjanmarske vlasti sravnile sa zemljom muslimanska sela

Screenshot: YouTube
 
MJANMARSKE vlasti sravnile su sa zemljom najmanje 55 sela muslimana Rohindža nakon njihovog masovnog progona iz države, objavio je Human Rights Watch.
 
Na internetu su objavljene snimke mjanmarske savezne države Rakhine, gdje su Rohindže živjele prije masovnog progona koji je UN nazvao klasičnim primjerom etničkog čišćenja. Satelitske snimke prikazuju postupni nestanak sela muslimanske manjine u tom području.
 
 
"Uništavaju dokaze o zvjerstvima"
 
Human Rights Watch (HRW) objavio je da mjanmarske vlasti buldožerima uništavaju ono što je ostalo od sela Rohindža. Aktivisti su naglasili da time uništavaju dokaze o zvjerstvima koja su nad Rohindžama počinili pripadnici mjanmarske vojske.
 
 
Najmanje 700 000 Rohindža prisiljeno je pobjeći iz svojih domova u susjedni Bangladeš od kolovoza. Preživjeli su iznijeli potresna svjedočanstva o stravičnim zločinima mjanmarske vojske, opisujući detalje ubojstava, silovanja i spaljivanja sela. Nedavno su objavljeni uznemirujući prizori otkrića pet masovnih grobnica Rohindža u samo jednom selu.
 
>>UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ U Mjanmaru otkrivene masovne grobnice muslimana Rohindža
 
Snimke uništavanja muslimanskih sela objavljene su nakon dogovora Mjanmara s UN-om i Japanom o pomoći toj regiji. Međutim, mjanmarska vlada zabranila je UN-ovim i drugim nezavisnim istražiteljima pristup zoni sukoba i uporno poriče optužbe za etničko čišćenje.
 
HRW je objavio da su od kolovoza djelomično ili potpuno uništena čak 362 sela Rohindža: "Mnoga od tih sela bila su poprišta zvjerstava počinjenih nad Rohindžama i trebala bi biti očuvana kako bi stručnjaci mogli istražiti dokaze i identificirati odgovorne osobe", upozorio je Brad Adams iz HRW-a.
 
"Uništavanje ovih područja moglo bi izbrisati i sjećanje i dokaze o Rohindžama koji su tamo živjeli", rekao je Adams.
 
Mjanmarski službenici izjavili su da vlada priprema ovo područje za povratak muslimanskih izbjeglica iz Bangladeša. Državni mediji objavili su u siječnju da je na terenu 12 strojeva za iskapanje zemlje. 

Pročitajte više