Objavljen popis skloništa za beskućnike u vrijeme ekstremne hladnoće

Ilustracija: Pixsell/Vjeran Žganec Rogulja

POTAKNUTI najavom ekstremnih zimskih uvjeta, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je na svojim internetskim stranicama popis pružatelja usluga za prihvat beskućnika.

Tako prihvat beskućnika u ekstremnim zimskim uvjetima u Zagrebu pruža Caritasovo prihvatilište za beskućnike (Dugoselska 71, Sesvetski Kraljevec),  Prihvatilište Gradskog Crvenog križa (Domovinska ulica 10, Velika Kosnica) te Dom sestara Majke Terezije(Jukićeva 24). 
 
Prihvat beskućnika u Velikoj Gorici pruža Društveni dom Gradske četvrti Rakarje (Rakarska 55), u Svetom Križu Začretje prihvat pruža Dom za odrasle osobe Zagreb, Podružnica Mirkovec, (Mirkovec 5), u Desiniću Dom za odrasle osobe "Bidružica" (Ivanić Desinićki 30), a u Loboru  Dom za odrasle osobe "Lobor grad" (Markušbrijeg 131). 
 
U Sisku je smještaj organiziran u GDCK Sisak (Ulica kralja Tomislava 18), u Karlovcu Sklonište za beskućnike Karlovac (Hrvatske bratske zajednice 2), u Varaždinu u Prenoćištu za beskućnike Varaždin (Vodnikova 2) te u Jalžabetu Dom za odrasle osobe Jalžabet (Kolodvorska 1). 
 
Prihvat beskućnika u ekstremnim zimskim uvjetima u Bjelovaru pruža Dom za odrasle osobe Bjelovar (Ulica don Frane Bulića 5A), u Rijeci Prihvatilište "Ruže sv. Franje" (Baštijanova 25a), Prihvatilište "OAZA" (Žrtava fašizma 12), Grad Rijeka - prostor nužnog smještaja i Dom za odrasle osobe "Turnić" (Giuseppe Carabino 6). 
 
Prihvatilišta primaju beskućnike u svim većim mjestima u Hrvatskoj 
 
U Suhopolju prihvat pruža Dom za odrasle osobe "Borova" (Stjepana Radića 9a), a u Požegi  Dom za starije i nemoćne osobe Požega (Istarska ulica 2a), u Čaglinu Dom za odrasle osobe "Ljeskovica" (Nova Ljeskovica 41), a u Slavonskom Brodu Dom mjesnog odbora "J.J.Strossmayer" (Juraja Dobrile 2). 
 
Prihvat beskućnika u Zadru pruža Sv. Vinko Paulski  (Dr. Franje Tuđmana 24) i Dom za odrasle osobe Sv. Frane (Fra Donata Fabijanića 6), a u Zemuniku Donjem Dom za odrasle osobe. 
 
U Osijeku prihvat organizira Centar za prihvat beskućnika "Sv. Vinko" (J.J. Štrosmajera 67) i Centar za pružanje usluga u zajednici "JA kao i TI" (M. Divalda 2), u Iloku Dom za starije i nemoćne osobe Ilok (Sofija 2)..
 
U Šibeniku je to Caritasov centar za beskućnike (Braće Polića 14), a u Oklaju Dom za starije i nemoćne osobe Oklaj (Put kroz Oklaj 87/1).
 
Prihvat beskućnika u mjestima na Jadranu
 
Kaštela ima osiguran prihvat u Prihvatilištu za beskućnike Split (Cesta F. Tuđmana 410), a Split u Prenoćištu za beskućnike (Gundulićeva 22), GDCK Split (Viška 2) te u dvorani OŠ "Pojišan" (Viška 12) dok Trogir smještaj osigurava u Domu za odrasle osobe Trogir (Tina Ujevića 21).
 
U Puli je smještaj osiguran u Prihvatilištu za beskućnike (Valturska 6)1 te u Domu za odrasle osobe "Villa Maria" (Gupčeva 2),. a u  Motovunu  u Domu za odrasle osobe Motovun (Brkač 28).
 
U Dubrovniku je to Hotel Vis II (Masarykov put 16), u Blatu Dom za odrasle osobe Blato (Ul. 32 br. 49) te u Domu za starije i teško bolesne odrasle osobe "Majka Marija Petković" (Ulica 33 br. 4), a u Metkoviću u Domu za odrasle osobe i rehabilitaciju Metković (A. Starčevića 25.)
 
Prihvat beskućnika u Orehovici osiguran je u Domu za odrasle osobe Orehovica (A. Šenoe 2).
 
Plan sadrži podatke o mogućnostima privremenog smještaja
 
Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u posljednjih nekoliko godina izrađuje Objedinjeni plan zbrinjavanja beskućnika u ekstremnim zimskim uvjetima.
 
Uz podatke zaprimljene od jedinica lokalne samouprave, taj plan sadrži i podatke o mogućnostima osiguravanja privremenog smještaja i drugih usluga za beskućnike u domovima socijalne skrbi.
 
Plan je objavljen na web stranici Ministarstva, poručuju u priopćenju iz tog Ministarstva.

Pročitajte više