Jovanović napao Plenkovića: Ministrica Dalić treba otići

Foto: Pixsell/Davor Višnjić, Patrik Maček

SABORSKI zastupnik SDP-a Željko Jovanović poručio je kako od premijera Andreja Plenkovića očekuje da razriješi ministricu gospodarstva Martinu Dalić te tako pokaže da mu je stalo do interesa građana i rješavanja problema u Agrokoru.

Jovanović je na konferenciji za novinare ukazao na, kako je rekao, "nedostatak transparentnosti oko Lex Agrokora, način donošenja i provedbe tog zakona, nepolaganje računa od strane izvanredne uprave pod patronatom ministrice Dalić".
 
Tvrdi i kako je "ministrica Dalić riječju, djelom i govorom tijela pokazala da je ona ta koja vodi glavnu riječ u Agrokoru."
 
"Ramljakova ostavka spašavanje Dalić"
 
Ramljakova ostavka je, kaže Jovanović, samo spašavanje Martine Dalić.
 
Stoga, drži da, "ako Plenković želi učiniti nešto korisno i pokazati da mu je stalo do rješavanja problema u Agrokoru, mora ministricu Dalić razriješiti dužnosti". 
 
Jovanović je ustvrdio i kako sabor ovoga tjedna ima prisilni odmor, kako bi se spriječila neugodna pitanja zastupnika hrvatskih građana. "Nikoga ne može iznenaditi što je Hrvatska na ljestvici percepcije korupcije Transparency Internationala i ove godine u krugu korumpiranih zemlja, da je skupila samo 49 bodova te da, prema Eurobarometru, 94 posto građana smatra da je Hrvatska visokokorumpirana", kazao je.
 
Smatra kako aktualna vlast nije spremna na borbu s korupcijom
 
Dodao je i da se aktualna vlast ne percipira kao vlast koja je spremna na borbu s korupcijom. "Dapače, pravosudni kameni temeljci koje čine Bandić, Saucha, Glavaš i HNS-ov Vrdoljak drže na okupu ovu nevjerodostojnu vlast, opterećenu sukobom interesa i korupcijom", kazao je.
 
Sustavno se, kaže, napadaju neovisne institucije kao što su Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, Odbor za etiku u znanosti i pravobraniteljica za djecu. Oni su, kaže, izloženi žestokoj i neopravdanoj kritici vladajućih, HDZ-a i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.
 
Smatra da treba otići i Kujundžić
 
Poručio je i kako je korupcija sve veća, a zdravstvo sve manje dostupno te ističe kako bi trebao otići i resorni ministar Milan Kujundžić.
 
"Najnoviji skandali, od ušutkavanja medija, plagijatora na Ustavnom sudu, opstrukcije rada Odbora za etiku u znanosti, opstrukcije rada Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa i neizbora Dalije Orešković, pokazuju da smo došli do epskih razmjera sukoba interesa i lešinarenja u režiji Plenković-Dalić-Ramljak", rekao je Jovanović, dodavši da se "u slučaju Agrokor još jednom potvrdilo da je HDZ-ova vlast uvijek istovremeno sinonim za udružene korupcijske poduhvate i sukobe interesa na štetu svih građana". 
 
Uvjeren je i kako se "spašavanje Agrokora, čuvajući Dalić, a žrtvujući Ramljaka, pretvara u operaciju izvlačenja vlade, HDZ-a i premijera iz močvare sukoba interesa, nemoralnog bogaćenja i političkih pogodovanja".
 
"Lex Agrokor pisala Dalić"
 
Saborski zastupnik SDP-a Saša Đujić kazao je da se sada konačno zna kako je Lex Agrokor pisala Dalić uz konzultacije s Ramljakom i Matićem iz Texo Managementa te da su to ljudi koji na temelju tog zakona vuku materijalnu i financijsku korist za sebe.
 
Tvrdi i kako je Uprava Agrokora obezglavljena, "Ramljak je otišao da bi ostao", a sve to, kaže, pokazuje neodlučnost premijera.  "Da je lider ne bi čekao Ramljakovu ostavku, nego bi već smijenio i Dalić i Ramljaka", poručio je. 

Đujić: Vlada se raspada
 
"Ako ne razriješi Dalić, to znači da je premijer sve znao te bi i sam trebao otići", rekao je SDP-ovac Đujić. Po njegovoj ocjeni vlada se praktički raspada, a kaže i kako bi zbog nekoliko afera, trebala otići i ministrica socijalne politike, mladih i demografije Nada Murganić. 
 
Na pitanje što će SDP poduzeti i hoće li s Mostom pokušati smijeniti Dalić ili Plenkovića, Đujić je rekao da će prvo vidjeti hoće li Plenković smijeniti Dalić te će potom razmotriti daljnje korake, a napomenuo je i kako o toj temi nisu razgovarali s Mostom.

Pročitajte više