Komšićeva obrana pokušala zaustaviti svjedočenje stručnjakinje koja traži: "Sudite mu kao odrasloj osobi"

Foto: Marko Lukunić, Željko Lukunić/Pixsell

NA Županijskom sudu u Zagrebu danas je nastavljeno suđenje 20-godišnjem Davidu Komšiću za ubojstvo trudne Kristine Krupljan, koju je 88 puta izbo nožem. Svjedočile su sudska vještakinja Ines Gmajnički koja je utvrdila da je Komšić konzumirao marihuanu ili hašiš u noći ubojstva, i stručna suradnica Županijskog suda Matea Babić koja je provela vještačenje nad Komšićem.


Najznačajniji dio ročišta bio je upravo prijedlog Matee Babić da se Komšiću sudi kao odrasloj osobi, što znači da bi mogao dobiti maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina. Ukoliko bi mu se sudilo prema Zakonu o sudovima za mladež, tada bi mogao dobiti maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora i mogućnost puštanja na slobodnu nakon izdržane jedne trećine zatvorske kazne.

>>Komšić je pušio 3 do 4 jointa svaki dan, a vikendom je uzimao kokain i žestice

>>Sutkinja šokirana svjedočenjem defektologinje

"Njegovo ponašanje nije moguće objasniti posljedicom mladenačke nepromišljenosti"

"Radi se o mladiću od 20 godina koji je odrastao u kvalitativno i kvantitativno funkcionalnoj obitelji, dobrih materijalnih prilika i razvijao se u povoljnim uvjetima uz pozitivne modele identifikacije. Uz razvojne faktore, pokazuje sklonost devijantnom ponašanju.

Odluke donosi samostalno bez kritičkog promišljanja. Slijedom svega, moguće je zaključiti da je formiranje identiteta ostvareno. Stoga njegovo ponašanje nije moguće objasniti posljedicom mladenačke nepromišljenosti pa se ne nalažu ni primjene maloljetničkih propisa", rekla je u svom usmenom izvješću Matea Babić.


Obrana Davida Komšića predložila je da se izvješće više sudske savjetnice Matee Babić izdvoji iz spisa kao nezakonit dokaz. Obrana se protivila i ispitivanju Matee Babić jer ga nisu predložile stranke, a obrana smatra da sud ne može na raspravi izvoditi dokaze bez prijedloga stranaka.

Obrana je također htjela da, ako se iz spisa ne ukloni izvješće Matee Babić, te ukoliko bi je se ipak ispitivalo, da se tijekom njenog ispitivanja isključi javnost radi zaštite osobnog i obiteljskog života okrivljenika, ali i žrtve. Smatrali su da je nepotrebno ispitati socijalnu pedagoginju s obzirom na to da je već pročitano izvješće o socijalnim prilikama okrivljenog Davida Komšića i već su ispitane djelatnice Centra za socijalnu skrb Pešćenica.

Sutkinja odbila prijedloge obrane

Sutkinja je odbila oba prijedloga te je Matea Babić na sudu usmeno predstavila svoje izvješće.

Toksikologinja Ines Gmajnički potvrdila je da su u Komšićevoj krvi pronađeni tragovi konzumacije marihuane, točnije THC. No, nije mogla reći koju količinu marihuane ili hašiša je uzeo.

Nakon završetka suđenja razgovarali smo s Kristininom obitelji.

Njena majka Vesna Krupljan za Index je rekla da je zadovoljna usmenim izvješćem Mateje Babić, stručne suradnice Županijskog suda.

"Ja sam se i izborila da se to usmeno izvješće pročita. Tražila sam i od odvjetnika da obavezno javnost bude nazočna i čuje sve što se događa iako su Komšićevi odvjetnici to pokušali zaustaviti", rekla nam je Vesna Krupljan.

Kristinin otac nije želio razgovarati, samo je kratko potvrdio da je zadovoljan izvješćem Matee Babić i prijedlogom da se na Komšića ne primjenjuju maloljetnički propisi.

Djelatnica CZSS-a tražila suprotno

Iako je u vrijeme ubojstva Komšić bio punoljetan, imao je 19 godina, djelatnica Centra za socijalnu skrb Pešćenica Felicita Murković u svom je iskazu pred sudom prije 10-ak dana predložila da se Komšiću sudi prema Zakonu o sudovima za mladež, što automatski, kako smo i na početku teksta naveli, znači daleko manju kaznu. Taj zakon predviđa maksimalnu kaznu od 10 godina zatvora.

Defektologinja Felicita Murković napravila je izvješće o osobnim i obiteljskim prilikama Davida Komšića, bez da je s njim razgovarala o ubojstvu Kristine Krupljan. Izvješće je dostavljeno u travnju 2017., a tijekom ispitivanja u njemu nije bilo nikakvih bitnih okolnosti, već se činilo da je prepisano ranije izvješće.


To je izvješće napisano tijekom sudskog procesa zbog prijetnji Komšića Kristini, u kojem je ona na kraju povukla svoj iskaz.

"Kristina je odustala od svjedočenja uz obrazloženje da je u izvanbračnoj vezi s Komšićem, da je trudna i da će se vjenčati nakon punoljetnosti", izjavila je djelatnica koja je ocijenila i da bi se Komšiću trebalo suditi prema Zakonu o sudovima za mladež, što bi značilo da bi mu se sudilo kao maloljetniku, iako je u vrijeme ubojstva imao 19 godina.

"Tu se ne radi samo o generalnoj prevenciji, već i o optuženikovoj rehabilitaciji. David Komšić bio je patološki vezan za jednu osobu te je bio ovisan o roditeljima, što je znak emotivne i socijalne nezrelosti", rekla je Murković.

Ona, kako je potvrdila u svjedočenju, s Komšićem uopće nije razgovarala o ubojstvu, nego samo o prijašnjim kaznenim djelima.

Šokirala sutkinju

"Smatrala sam da sam imala dovoljan uvid u njegovu osobnost i nisam imala potrebu s njim razgovarati o ovom posljednjem kaznenom djelu. Zaključila sam da se obitelj adekvatno brinula o njegovu odgoju i odrastanju", naglasila je defektologinja.

Na pitanje predsjednice sudskog vijeća zašto u izvješću nije navodila podatke o prekršajnim prijestupima okrivljenika, predstavnica Centra za socijalnu skrb odgovorila je da "to nitko od njih nije tražio".

"Zabilježen je postupak zbog jointa, zbog prijetnje, zbog prometne nesreće i vi niste smatrali da to treba navesti u izvješću Centra, niti nešto poduzeti?" upitala je šokirana sutkinja.

Defektologinja iz Centra za socijalnu skrb odgovorila je da David Komšić kao maloljetnik nije imao problema, a "sve ovo dogodilo se u vrlo kratkom periodu".

Pročitajte više