Božinović i ministar sigurnosti BiH razgovarali o migrantima i sigurnosti na granicama

Foto: FAH

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović sastao se u petak u Slavonskom Brodu s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, a u razgovoru je razmotrena sigurnosna suradnja, posebno sigurnost granica i upravljanje migracijama, nova Strategija proširenja EU-a te priprema Hrvatske za pristupanje šengenskom prostoru, izvijestio je MUP.

Aktualno stanje na granici ocijenjeno je stabilnim, a s obzirom na to da je posljednjih tjedana zamjetan blagi porast broja nezakonitih migranata iz BiH u Hrvatsku, ministri su raspravili mogućnost jačanja bilateralne policijske suradnje, uključujući nastavak i jačanje suradnje tijekom predstojeće turističke sezone, kažu u MUP-u.

Ističu i da je dogovorena daljnja provedba mješovitih policijskih ophodnji uz državnu granicu koje Hrvatska i BiH provode od 2008.

"Uzimajući u obzir važnost učinkovitog upravljanja migracijskim kretanjima, ministri su razgovarali o važnosti primjene Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o predaji i prihvatu osoba kojih je ulazak ili boravak nezakonit i Protokola o provedbi readmisijskih sporazuma te njihovu ujednačenu primjenu na svim dijelovima granice.

Ministri su pozdravili Strategiju proširenja EU-a koja je objavljena 6. veljače 2018. godine i članstvo zemalja jugoistočne Europe u Europskoj uniji te se složili o važnosti dodjele statusa kandidata Bosni i Hercegovini", stoji u priopćenju.

Ističu i da je Božinović potvrdio je potporu Hrvatske europskoj perspektivi BiH te spremnost MUP-a da pruži svu potrebnu pomoć institucijama BiH u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU.

"U tom smislu dogovoren je nastavak prijenosa hrvatskih iskustava u procesu europske integracije. Ministri su podržali inicijativu iz Strategije proširenja o jačanju suradnje u području sigurnosti koja uključuje pojačanu suradnju u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, terorizma, nasilnog ekstremizma te sigurnost granica i upravljanje migracijama", navodi MUP.

Dodaju i da je ministar Božinović izvijestio o pripremi hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. "koje će uz gospodarski rast, razvoj i povezivost poseban naglasak staviti na politiku proširenja EU-a i sigurnosna pitanja. Zaključno su ministri razgovarali o tijeku priprema za članstvo Republike Hrvatske u šengenskom prostoru te dogovorili nastavak suradnje u svim pitanjima od zajedničkog interesa".

Pročitajte više