Snijeg paralizirao Hrvatsku, prevrnula se cisterna, kamioni pet dana zarobljeni na Grobniku

Foto: MORH

SNIJEG koji i dalje pada u gotovo cijeloj Hrvatskoj i jak vjetar uzrokuju velike probleme u prometu.

Pogledajte tijek današnjeg kaosa zbog snijega:

16:35 Ministar obrane Damir Krstičević stigao je u delnice gdje vojska čisti snijeg s ulica.

16:21 Stiglo je novo izvješće o stanju na cestama HAK-a.

Zbog olujnog vjetra autocestom A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice i dalje smiju voziti samo osobna vozila. Kamioni s prikolicom i tegljači s poluprikolicom i dalje se isključuju na čvoru Kikovica u smjeru Zagreba i odmorištu Vukova Gorica i odmorištima prije Bosiljeva u smjeru Rijeke jer nema prohodnog pravca za tu kategoriju vozila u smjeru Rijeke i obratno prema unutrašnjosti.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u dijelu središnje Hrvatske, Lici i Gorskom kotaru, uključujući državnu cestu DC1 na dionici Karlovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Knin i državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar na dionici Karlovac-Zdihovo-Kikovica.

I dalje je zbog prometne nesreće zatvorena državna cesta DC24 između Varaždinskih Toplica i Ludbrega u mjestu Slanje. Obilazak je Hrastovsko-Slanje i Varaždinske Toplice-Slanje.

Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica otvorena je za sve kategorije vozila. Vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h između prolaza Vučipolje i južnog dijela tunela Sveti Rok, zbog jakog vjetra.

Za sav promet zatvorene su:

- Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene
- autocesta A7 čvor Šmrika-čvor Hreljin u smjeru Rijeke (zbog oštećenja bukobrana)
- DC25 Gospić-Karlobag.

Samo za osobna vozila otvorene su:
- autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice,
- A7 čvor Draga-čvor Šmrika
- Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

​Sljemenska cesta je otvorena za promet.

15:11 Državna uprava za zaštitu i spašavanje objavila je novi izvještaj s terena.

Zadarska županija je zbog snijega koji neprekidno pada i stvara probleme na području Gračaca
uputila DUSZ-u zahtjev za pokretanje procedure za angažiranje pripadnika Oružanih snaga. Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s
poluprikolicom na graničnim prijelazima: Ličko Petrovo Selo, Maljevac, Prezid, Čabar i Brod na Kupi.  U prekidu su trajektna linija: Prizna-Žigljen, katamaranske linije Novalja-Rab-

Rijeka, Mali Lošinj-Cres- Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar- Split, Vis-Split, Korčula-Hvar- Split. zbog vremenskih uvjeta željeznički promet kroz Liku i Gorski kotar teče otežano.
U gradsko-prigradskom prometu grada Zagreba očekuju se kašnjenja od 15 do 20 minuta, a u
međugradskom prometu od 30 do 60 minuta.

Oružane snage RH angažirane su na pružanju pomoći lokalnom stanovništvu i otklanjanju
posljedica snježnog nevremena na sljedećim područjima:
- Donji Lapac - 25 pripadnika i 1 stroj rade na čišćenju prilaza javnim ustanovama, a u ispomoć
su upućena još 2 stroja
- Delnice - 30 pripadnika i 2 stroja, a u ispomoć je upućeno još 60 pripadnika, 2 stroja, 4
kamiona i 2 kipera
- Gospić - 45 pripadnika angažirano na čišćenju snijega oko javnih ustanova
- Petrinja (sela Klinac i Bijenik) za dostavu hrane i lijekova angažirana je 1 desetina. Za mjesta
Nebojan, Farkašić, Slana i Glinska Poljana na čišćenju prilaza do kuća i dostavi lijekova i
hrane angažirana je 1 desetina
- Gračac – iz Zadra za Gračac je upućen 1 stoj i 1 kamion istovarivač
- Ogulin - Predviđene snage i sredstva za čišćenje snijega su otkazane jer nema potrebe za

angažiranjem.

Osim vojske, angažirani su i zaposlenici javnih i komunalnih službi, snage civilne zaštite i policijski službenici.

15:02 Policajci iz postaje Vrbovsko obilaze starije i nemoćne osobe koji žive na teško pristupačnim područjima zametenima snijegom. Kod Delnica su policajci u suradnji s HGSS-om izmijestili 70-godišnjakinju do poboljšanja vremenskih uvjeta, javili su iz primorsko-goranske policije.

14:30 Policija na autocesti A1 obilazi ugibališta i odmorišta na kojima provjeravaju poštuju li se zabrane prometovanja za određene kategorije vozila. U suradnji s HAC-om pomažu da se promet normalizira i da se vozila deblokiraju, a osobama koje zateknu u vozilima pomažu dajući im vodu, hranu, toplu odjeću, potepštine za malu djecu i drugo, priopćili su iz Policijske uprave ličko-senjske.

14:02 Deseci kamiona parkirani su već pet dana na Grobniku zbog zabrane prolaska kroz Gorski kotar.

13:31 Stožer za civilnu zaštitu Dubrovačko-neretvanske županije upozorio je građane da u noći s nedjelje na ponedjeljak budu spremni na snijeg i na neuobičajeno niske temperature za taj kraj.

12:49 Oko 6 ujutro kod Turopoljskog Markuševca blizu Velike Gorice prevrnuo se školski autobus, no srećom bio je prazan, javlja portal VGdanas. Vozač nije ozljeđen. Još jedan autobus sletio je sa Stare karlovačke u jutarnjim satima u smjeru Zagreba. Nije poznato ima li ozlijeđenih.

12:17 Hrvatski autoklub objavio je najnovije izvješće o stanju na cestama:

Zbog olujnog vjetra i zimskih uvjeta u Gorskom kotaru i dalje nema prohodne ceste za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema i Rijeci te obrnuto; Autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica otvorena je za sve kategorije vozila, ali se vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h zbog jakih bočnih udara vjetra; za sav promet zbog olujnog vjetra zatvorene su autocesta A7 Sveti Kuzam-Šmrika u oba smjera i Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene; samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga, DC25 Gospić-Karlobag; na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkriveni teretnim prostorom (I. i II. skupina); zbog prometne nesreće zatvorena je državna cesta DC24 između Varaždinskih Toplica i Ludbrega u mjestu Slanje.

12:05 Portal Regionalni.com javlja da se jutros oko 9 sati prevrnula cisterna na državnoj cesti između Ludbrega i Varaždinskih toplica. Opširnije

Hrvatska je tijekom noći zameo snijeg, posebno područja Like i Gorskog kotara, gdje su obilne padaline stvarale velike probleme u prometu.


>> Ako imate fotografije i snimke snijega i uvjeta na cestama, šaljite nam ih na našu mail adresu: desk@index.hr ili putem Inboxa naše Facebook stranice.

Pogledajte video kaosa na hrvatskim cestama u jutarnjim satima:

Fotografije i snimke autocesta zatrpanih snijegom i ralica koje neprestano prolaze cestama obišle su Hrvatsku, a zbog teških vremenskih uvjeta upozorenja su izdale sve dežurne službe - HAK, HAC, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Hrvatska gorska služba spašavanja... Angažiran je i MORH, u pripravnosti je čak 1000 vojnika, od kojih su neki već angažirani na pomaganju stanovništvu u Lici i Gorskom Kotaru.

Otkazana nastava, vojska na terenu


Na područjima gdje snijeg stvara najveće poteškuće otkazana je nastava u školama, a u pomoć stiže i Hrvatska vojska. Naime, na zahtjev ličko-senjskog župana, kao pomoć operativnim snagama civilne zaštite kao pomoć su angažirani pripadnici vojske.

Nastava je otkazana u desetak škola u Gorskom kotaru.

Zbog teške situacije diljem zemlje oglasio se i DUZS.

"Tijekom 22. veljače nove snježne padaline koje su zahvatile većinu županija kontinentalne Hrvatske te jak vjetar na Jadranu izazvali su brojne probleme u odvijanju cestovnog, željezničkog i pomorskog prometa. Nisu zabilježeni veći problemi u opskrbi električnom energijom i drugim energentima te pitkom vodom. U uklanjanju posljedica, prvenstveno u čišćenju prometnica te u regulaciji prometa sudjelovali su  zaposlenici javnih i komunalnih službi, snage civilne zaštite, policijski službenici.

 

Pročitajte više