POGLEDAJTE ANIMACIJU U sljedeća 72 sata past će hrpa snijega, najviše će ga biti u Hrvatskoj i Alpama

Foto: Severe Weather Europe

POPULARNA Facebook stranica Severe Weather Europe objavila je zanimljivu animaciju koja predviđa bogate snježne oborine u Europi u sljedeća 72 sata.

>> KAOS ZBOG SNIJEGA Zatvorene ceste, problemi u HŽ-u, otkazana nastava, na terenu je vojska



 
Meteorološki model ARPEGE tako predviđa da će u Europi u sljedeća 72 sata pasti zaista velika količina snijega. Najgore će biti u zapadnim Alpama, sjevernim Apeninima i u sjevernim Dinaridima (u Hrvatskoj).

Na sjeverozapadu Italije, u zapadnim Alpama, očekuje se do metar novog snijega.

Iako u Hrvatskoj neće pasti toliko puno novog snijega kao u Alpama i u Apeninima, Hrvatska će, prema tom modelu, ipak biti pogođena vrlo obilnim snježnim oborinama. Tako bi mjestimično trebalo pasti i više od pola metra novog snijega.
 
Snijeg već danima uzrokuje velike probleme, a najgore tek stiže

Metereolozi već neko vrijeme najavljuju obilan snijeg, koji je u Hrvatskoj počeo padati u srijedu. Obilan snijega praćen jakim vjetrom uzrokovao je velike probleme u cijeloj zemlji.

>> Snijeg zatrpao Liku, policija i vojska pomažu građanima, MUP objavio fotografije


Od jučer se po gotovo zemlji prometuje otežano, a neke dionice autocesta i državnih cesta su potpuno zatvorene za promet. Koliko je situacija ozbiljna, pokazuje i podatak da je angažirana i Hrvatska vojska, koja pomaže stanovništvu s opskrbom i čišćenjem snijega.

Nastava je otkazana u desetak škola u Gorskom Kotaru, a danas će u Delnice stići i ministar obrane Damir Krstičević.

HAK poziva ljude da ne putuju bez prijeke potrebe, a oni koji putuju moraju sa sobom imati zimsku opremu, što zbog zakonskih odredbi, a što zbog činjenice da je putovanje s ljetnim gumama po ovakvom vremenu, najblaže rečeno, nepromišljeno i opasno.

Pročitajte više