Karolina Vidović Krišto na HTV-u: Spolni odgoj ima jasne poveznice s pedofilijom

Screenshot: HRT

HRT-ova urednica i voditeljica Karolina Vidović-Krišto, bliska klerikalnim krugovima i poznata po širenju fake newsa i neprofesionalnom izvještavanju, u utorak 20. veljače, u emisiji "Dobar dan, Hrvatska", imala je svoj najnoviji ispad.

U emisiju su, da raspravljaju o Kurikularnoj reformi, pozvani pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj i HTV-ov dežurni desničarski komentator opće prakse Slobodan Prosperov Novak, koji je ispaljivao bisere poput "koga briga za rezultate PISA studije" i isticao da učitelji i nastavnici koji rade u školama ne smiju sudjelovati u osmišljavanju reforme nego tek smiju biti "objekt nad kojim se reforma provodi".

Vidović Krišto: Ferićeva knjiga promiče kazneno djelo pedofilije

Ipak, to nije bio najluđi dio ove, za javnu televiziju tragikomično uređene i vođene emisije, jer u studiju je uz Mirka Fodora bila i, kako smo već spomenuli, Karolina Vidović-Krišto. Ona je Fodora natjerala da s isprintanog papira pročita odlomak iz knjige Zorana Ferića "Anđeo u ofsajdu" u kojem se opisuje kako jedan lik masturbira i pritom kroz prozor na obližnjem igralištu ugleda petogodišnju djevojčicu. Fodor je u stilu Elvisa Duspare pročitao par rečenica iz pripovijetke, posve izvađenih iz konteksta, a Vidović Krišto je onda konstatirala da Ferićeva knjiga "promiče kazneno djelo pedofilije". To je ista retorika koju je u kampanji protiv ove knjige koristila i udruga Željke Markić, tražeći da se "Anđeo u ofsajdu" zabrani srednjoškolcima kao lektira.


Najbolje ili najgore od svega, ovisno o perspektivi, jest što Ferićeve višestruko nagrađene knjige nema na najnovijem popisu lektire koji je objavljen u prosincu 2017., što znači da je Vidović-Krišto svojom tvrdnjom da je "Anđeo u ofsajdu" srednjoškolska lektira opet na javnoj televiziji širila fake news.

Zašto čitaju Hamleta i Bibliju?

No, još luđa je njena tvrdnja da je opis nečega u književnom djelu automatski "promicanje kaznenog djela". Vidović-Krišto se zapitala i "nije li stravično da se djeci školskog uzrasta usađuju ovakve misli koje oni sami od sebe prirodnim tijekom ne bi mogli imati u glavi".

Po toj logici srednjoškolci ne bi smjeli čitati ni Shakespeareova "Hamleta" u kojem ima i ubojstava i samoubojstava, a još manje Bibliju, koja je puna ubojstava, silovanja, genocida, krvoprolića i, da, pedofilije. Vidović-Krišto je odmah asistirao Prosperov Novak, inače profesor književnosti, koji je izjavio da uopće nije važan kontekst par Ferićevih rečenica koje su pročitane te da je "to krivično djelo" (?!).

Nakon toga je Vidović-Krišto nastavila sa svojim isljeđivanjem Lidije Kralj i širenjem laži, pa je više puta netočno ustvrdila kako program "takozvanog spolnog odgoja", kako ona to kaže, koji se provodi u nekim školama, ima "jasne poveznice s pedofilijom".

Iako je više puta sankcionirana zbog svojih neprofesionalnih ispada, te premještana iz emisije u emisiju, Vidović-Krišto i dalje na programu HRT-a nesmetano širi lažne vijesti i klerikalnu propagandu, a svi mi to plaćamo.

Pročitajte više