Prvo lansiranje SpaceX satelita u orbitu: Musk pokušao uhvatiti dio rakete u padu iz svemira

Screenshot: YouTube
 
TVRTKA SpaceX u četvrtak je prvi put lansirala svoja dva satelita u orbitu, što je korak prema ostvarenju sna osnivača Elona Muska o stvaranju najveće mreže satelita u povijesti.
 
SpaceX je uspješno lansirao satelit španjolske vlade u nisku orbitu Zemlje raketom Falcon 9 iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji, javlja CNBC. Snimka lansiranja objavljena je na internetu.
 
 
Pokušao brodom uhvatiti dio rakete u padu iz svemira
 
Osnivač SpaceX-a Elon Musk objavio je da će pokušati uhvatiti "nos" rakete u padu iz svemira brodom poznatim pod imenom Mr. Steven. Međutim, kasnije je objavio da je promašio dio rakete "za nekoliko stotina metara". Na Instagramu je objavio fotografije broda i dijela rakete koji pluta u Tihom oceanu. Prije lansiranja Musk je napomenuo da će vrh rakete padati na Zemlju brzinom "oko osam puta većom od brzine zvuka".
 
 
 
 
Najveća mreža satelita ikada "služit će onima koji to najviše trebaju"
 
Novo lansiranje rakete korak je prema ostvarenju još jednog Muskovog sna, onog o stvaranju najveće mreže satelita u povijesti, čime bi donio vrlo brz internet milijardama ljudi diljem svijeta. Tako su uz satelit španjolske vlade, težak 1,5 tona, prvi put lansirana i dva manja SpaceX-ova satelita.
 
Sateliti Microsat 2a i 2b prvi su koje je izgradio SpaceX, a prikupljat će podatke o održivosti izgradnje novog satelitskog sustava. Musk je na Twitteru objavio da će "nova satelitska mreža, ako bude uspješna, služiti onima koji to najviše trebaju diljem svijeta". 

Pročitajte više