Pogledajte kako je otac ubijenog djeteta s Floride očitao lekciju desničaru koji je primio Kolindu

Screenshot: CNN/WP

AMERIČKI senator Marco Rubio, republikanac iz Floride, sudjelovao je jučer u gradskoj vijećnici (town hall), tribini uobičajenoj u SAD-u u kojoj političari odgovaraju na pitanja građana. 
 
A jedan građanin, čija je kćer ubijena u školskom masakru za Valentinovo, postavio mu je pitanje koje ga je ostavilo posramljenog, dok je publika reagirala ovacijama na oštar istup shrvanog oca. 
 
A ako vam ime Marco Rubio zvuči poznato, za to postoji razlog: osim što se (neuspješno) kandidirao za predsjednika SAD-a, 2016., Rubio je krajem iste godine primio našu predsjednicu, Kolindu Grabar-Kitarović, pri njenom kontroverznom posjetu SAD-u za koji nije bilo jasno je li privatni ili službeni i pri kojem se "proslavila" tragikomičnom javljanjem uživo s vanjske strane ograde Bijele kuće.
  
Inače, Rubio je poznat po ekstremno konzervativnim izjavama poput one da trudnica zaražena zika virus nema pravo na abortus, čak i ako bi bilo jasno da će se dijete roditi s retardacijom, tvrdnje da su programi za smanjenje CO2 "protiv Božje volje" i da je globalno zatopljenje dobro jer "kao što svi znamo, Bog želi da zemlja bude što toplija", ili pak one da ne zna koliko je zemlja stara da bi se kasnije ipak "sjetio" da je zemlja stara 4,5 milijardi godina te da to nije u suprotnosti s njegovom rimokatoličkom vjerom.
 
>> VIDEO Tko je Marco Rubio, ekstremist i fanatik s kojim se susrela Kolinda?
 
"Vaš i Trumpov komentar bili su patetično slabi"
 
“Želim da mi se svidite. Ali evo u čemu je problem - a ja sam brutalno iskrena osoba pa ću vam samo reći izravno. Kad mi se sviđate, znate to, a kad sam ljut na vas, i to znate. Vaši komentari ovog tjedna, i oni našeg predsjednika (Donalda Trumpa) bili su patetično slabi”, rekao je Fred Guttenberg, otac ubijene Jaime, na gradskoj vijećnici u organizaciji CNN-a. 
 
Vi i ja sad se gledamo u oči. Jer želim da mi se svidite… pogledajte me i recite mi da je oružje bilo faktor u lovu na našu djecu. I pogledajte me i recite mi da to prihvaćate i da ćete raditi s nama i učiniti nešto u vezi oružja”, dodao je.
 
 
Rubio se složio oko nekih promjena, ali ne i zabrane jurišnih pušaka
 
Rubio nije odmah odgovorio na Guttenbergovo pitanje, već je prvo pokušao objasniti i opravdati svoje izjave u vezi masakra u Srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu, koji  je počinio bivši učenik te škole Nikolas Cruz. 
 
“Evo što sam rekao: Problemi s kojima se suočavamo danas ne mogu se riješiti samo sa zakonima o oružju”, rekao je Rubio, ali i složio se da su dio problema kad je Guttenberg ponovio svoje pitanje: “Naravno da je (oružje bilo faktor). Apsolutno vjerujem da u ovoj zemlji, ako ste stari 18 godina, ne bi smjeli biti u stanju kupiti pušku. Podržat ću zabranu bump-stocksa (legalnog dodatka koji poluautomatske puške praktički pretvara u automatske). Podržat ću izmjene našeg sustava za pozadinsku provjeru (kupaca)”.
 
Rubia su iz publike izviždali dok je odgovarao, na što im je otac ubijene učenice poručio da mu dozvole da govori. “Mislim da trebamo čuti što ima za reći”, rekao im je. No kad je Rubio, na novo pitanje učenika Camerona Kaskyja, odgovorio da će nastaviti primati donacije od kontroverznog Nacionalnog udruženja za vatreno oružje (NRA), publika nije krila svoju frustraciju. Rubio je dosad ukupno primio više od  3.3 milijuna $ od NRA-a. 
 
 
Isto tako, Rubio je ponovio da je protiv zabrane jurišnih pušaka poput AR-15 koju je Cruz legalno kupio i kojom je počinio masakr u školi na Floridi. Takva zabrana ne bi spriječila takve masovne pucnjave, ponovio je Rubio svoj stav kojem se brojni preživjeli i njihove obitelji ogorčeno protive.
 
"Prelako je nabaviti ratno oružje"
 
“Senatore Rubio, moja kćer, dok je trčala niz hodnik u Marjory Douglas, upucana je u leđa jurišnim oružje, oružjem izbora. Prelako ga je nabaviti. To je ratno oružje. Žao mi je zbog činjenice da možete stajati ovdje i ne možete to reći”, odgovorio mu je Guttenberg.
 
Podsjetimo, i Trump je u Bijeloj kući jučer održao razgovor s preživjelima i članovima obitelji masakra u Parklandu, kao i ranijim masakrima poput onog u Osnovnoj školi Sandy Hook iz 2012. Tu je prihvatio neke od prijedloga preživjelih i podržao određene izmjene zakonske regulative o oružju, poput strožih pozadinskih kontrola kupaca, posebno onih s mentalnim poremećajima.
 
No u isto vrijeme iznio je vlastiti, prilično bizarni prijedlog o naoružanim učiteljima koji bi, kako tvrdi, mogli zaustaviti napadače.
 
 
  

 

Pročitajte više