HRT-ovom novinaru zabranili ulaz na gradsko vijeće Siska, dočekao ga je zaštitar

Foto: Facebook, Nikola Cutuk/PIXSELL

IGORU Ahmetoviću, novinaru i snimatelju Hrvatske televizije, navodno je danas zabranjen ulaz u Gradsku vijećnicu u Sisku, gdje se održavala sjednica tamošnjeg Gradskog vijeća.

Napisao je to na Twitteru.

"Upravo zamoljen da napustim Gradsku vijećnicu u Sisku. HRT nije dobrodošao na sjednicu gradskog vijeća kao ni na sve događaje u organizaciji Grada Siska", napisao je u objavi.

Ahmetovića je navodno na ulazu dočekao zaštitar i zabranio mu da uđe u zgradu, rekavši mu da "HRT-ovi novinari nisu na listi pozvanih." Inače, sjednice Gradskog vijeća su javne i mogu im prisustvovati i građani, a Ahmetoviću ni zaštitar niti ijedna druga osoba iz Grada nije dala razlog zbog kojeg mu je zabranjen ulazak. Svi drugi novinari uredno su mogli prisustvovati sjednici.

Kako doznajemo, sisački novinari HRT-a prvo su, još u prosincu, izbačeni sa službene mailing liste Grada Siska, a prije mjesec dana im je oduzet i prostor koji su koristili, također bez ikakvog objašnjenja.

Nazvali smo grad Sisak za potvrdu i komentar informacije o zabrani ulaska HRT-ovu novinaru u zgradu Grada, no inzistirali su da pošaljemo pisani upit "jer oni ne znaju da smo mi ti koji kažemo da jesmo". Poručila nam je to gospođa koja je u Gradu Sisku navodno zadužena za medije.

Kad dobijemo njihov odgovor, svakako ćemo ga objaviti.

U gradskom vijeću većinu ima SDP, a s njima su u koaliciji Most, Laburisti i HSS. Predsjednica Gradskog vijeća je mostovka Ivana Krčelić.

Gradonačelnica je SDP-ova Kristina Ikić Baniček.

SDP-ova gradonačelnica poziva na kulturu javnog govora i transparentnost, a novinaru se zabranjuje ulaz na javnu sjednicu Gradskog vijeća

Reagirao i sindikat novinara i medijskih radnika HRT-a.

"Na sjednicu sisačkog Gradskog vijeća 22. veljače. 2018. stigao je dopisnik HRT-a Igor Ahmetović kojeg je dočekao zaštitar i zapriječio mu ulaz u gradsku vijećnicu uz objašnjenje da je HRT-u zabranjen pristup, kao i izvještavanje sa sjednice.

Takav potez itekako zabrinjava kada dolazi iz grada čija gradonačelnica, SDP-ova Kristina Ikić Baniček, često u svojim javnim nastupima poziva na kulturu javnog govora, istinitost, transparentnost i toleranciju.

Podsjećamo da se tim potezom vodstvo Grada Siska pridružilo čelniku GNK Dinamo koji je pristup stadionu i izvještavanje s konferencija za medija zabranio novinarima portala Index.hr i Udruzi „U ime obitelji“ koja je u studenom 2013.

HRT-u, pojedinim portalima i tiskanim medijima uskratila akreditaciju i izvještavanje iz prostora u kojima će pratiti i dočekati referendumske rezultate. Gradonačelnicu upozoravamo kako je tim činom onemogućeno da izvještavanje sa sjednice bude slobodno i pod jednakim uvjetima, što predstavlja diskriminaciju i nedopustiv pritisak na novinare. Riječ je i o izravnom kršenju ustavnog prava na slobodu izvještavanja i pristup informaciji (članak 38. Ustava RH)", napisali su iz sindikata HRT-a u priopćenju.

Pozvali su sisačku gradonačelnicu da povuče odluku i dopusti dopisnicima HRT-a da rade svoj posao te da ih ponovno uvrste na mailing listu.

"Nevjerojatno je da se 2018. uzemlji članici Europske unije bez ikakva obrazloženja novinarima i određenim medijskim kućama, u ovom slučaju HRT-u, zabranjuje izvještavanje", stoji u prioćenju koje potpusuju predsjednica Ogranka HND-a na HRT-u Sanja Mikleušević Pavić i predsjednica sindikata novinara i medijskih radnika Maja Sever.

 

Pročitajte više