Prije točno godinu dana ubijena je trudna Kristina Krupljan. Zbog toga je odgođeno suđenje njenom ubojici

Foto: Privatan album

PRIJE točno godinu dana, 22. veljače 2017., u večernjim satima brutalno je ubijena trudna 18-godišnja Kristina Krupljan. Njezin bivši dečko, tada 19-godišnji David Komšić, zadao joj je 88 uboda nožem u njenom autu koji je bio parkiran ispred zgrade u kojoj je živjela.


Danas mu je trebalo biti nastavljeno suđenje za Kristinino ubojstvo, no sutkinja Sanja Mazalin suđenje je prebacila za sutra upravo zbog činjenice da je danas godišnjica Kristinine smrti.

Suđenje Davidu počelo je 1. veljače ove godine i dosad su kao svjedoci ispitani Kristinini i Davidovi roditelji, Davidove tete i sestrične, dok su njegove sestre iskoristile blagodat da ne moraju svjedočiti, što su iskoristile.

>>UBOJSTVO U ZAGREBU U autu na parkingu ubijena 18-godišnja Kristina, uhićen bivši dečko

>>Počelo suđenje za ubojstvo Kristine Krupljan

>>Što su na sudu radili Komšićevi svjedoci? Optuživali ubijenu Kristinu i gubili pamćenje

Uz to je saslušana i djelatnica Centra za socijalnu skrb Peščenica, defektologinja Felicita Murković koja je napravila izvješće o osobnim i obiteljskim prilikama Davida Komšića. Izvješće je dostavljeno u travnju 2017., a tijekom ispitivanja u njemu nije bilo nikakvih bitnih okolnosti, već se činilo da je prepisano ranije izvješće. To je izvješće napisano tijekom sudskog procesa zbog prijetnji Komšića Kristini, u kojoj je ona na kraju povukla svoj iskaz.

Djelatnica Centra za socijalnu skrb traži da se Davidu sudi kao maloljetniku


"Odustala je od svjedočenja uz obrazloženje da je u izvanbračnoj vezi s Komšićem, da je trudna i da će se vjenčati nakon punoljetnosti", izjavila je djelatnica koja je ocijenila i da bi se Komšiću trebalo suditi prema Zakonu o sudovima za mladež, što bi značilo da bi mu se sudilo kao maloljetniku, iako je u vrijeme ubojstva imao 19 godina.

"Tu se ne radi samo o generalnoj prevenciji, već i o optuženikovoj rehabilitaciji. David Komšić bio je patološki vezan za jednu osobu te je bio ovisan o roditeljima, što je znak emotivne i socijalne nezrelosti", rekla je Murković.

Ona, kako je potvrdila u svjedočenju, s Komšićem uopće nije razgovarala o ubojstvu, nego samo o prijašnjim kaznenim djelima.

"Smatrala sam da sam imala dovoljan uvid u njegovu osobnost i nisam imala potrebu s njim razgovarati o ovom posljednjem kaznenom djelu. Zaključila sam da se obitelj adekvatno brinula o njegovu odgoju i odrastanju", naglasila je defektologinja.

Na pitanje predsjednice sudskog vijeća, predstavnica Centra za socijalnu skrb odgovorila je da nije navodila podatke o prekršajnim prijestupima okrivljenika u svom izvješću "jer to nitko od njih nije tražio".

"Zabilježen je postupak zbog jointa, zbog prijetnje, zbog prometne nesreće… i vi niste smatrali da to treba navesti u izvješću Centra, niti nešto poduzeti?" upitala je šokirana sutkinja.

Defektologinja iz Centra za socijalnu skrb je odgovorila da David Komšić kao maloljetnik nije imao problema, a "sve ovo dogodilo se u vrlo kratkom periodu".

Davidova obitelj optuživala ubijenu Kristinu

Svjedočenje Davidove obitelji svelo se pak na optuživanje ubijene Kristine te su svi članovi njegove obitelji stalno ponavljali kako je Kristina izlazila s više muškaraca, kako je lagala da je trudna, a i zaključili su kako su Kristina i David imali normalnu vezu (unatoč tome što je policija ranije zabilježila napad Davida i njegovih prijatelja na Kristinu).

Grcajući u suzama, Davidova teta u svom je svjedočenju kazala kako je jako potresena svime i zavapila da njen nećak nije nikakav monstrum, kakvim ga se u medijima nastoji prikazati. Ustvrdila je i to da je s Kristinom bila jako bliska jer se družila s njenim kćerima te da je stalno dolazila kod njih, navodeći kako ju je voljela kao vlastitu kći.

No nije propustila to da optuži žrtvu, ističući kako je Kristina često lagala da je trudna te da je često dosađivala Davidu, neprestano ga nazivajući.


Istu priču imala je i Davidova druga teta (sestra njegove mame) koja je također u svom iskazu ocrnila žrtva. Tako je navela da je pokojna Kristina dolazila usred noći pred Davidovu kuću i trubila, da se sama izgrebala po licu i potom ga prijavila policiji da ju je napao.

Dakle, obje Davidove tete su kroz svjedočenje govorile o Kristininu ljubomornom ponašanju i ispadima te o tome kako je često lagala da je trudna.

Kristinin otac: Pa dobro, zar to što je bila trudna daje dozvolu da je ubiju?

U jednom trenu Kristinin otac više nije mogao šutjeti pa je uzviknuo: "Pa dobro, zar to što je bila trudna daje dozvolu da je ubiju? Ne mogu ovo više slušati!"

Osim Davidovih teta svjedočile su i Davidove sestrične koje su pak u dijelovima iskaza patile od gubitka pamćenja.

"Kristina mi je rekla da David ne zna da je trudna. I rekla je kako to još nikome nije rekla. Nisam rekla Davidu za njenu trudnoću niti ikome drugome", kazala je jedna sestrična.

Sutkinja ju je podsjetila da je u iskazu pred državnim odvjetništvom izjavila drugačije. Odnosno da je svojoj sestri rekla za Kristininu trudnoću i da su potom to rekle Davidovim sestrama. Danas je pak izjavila kako se ne sjeća da je to rekla.


Njezina sestra, druga Davidova sestrična, također je u dijelovima iskaza rekla da se ne sjeća detalja pa ju je sutkinja podsjećala na prijašnji iskaz. Tako se nije mogla sjetiti je li David govorio da se pozovu hitna i policija. Sestrične su također govorile o tome da je Kristina stalno lagala da je trudna.

Za kraj podsjetimo kako su Kristina i David bili u dugogodišnjoj vezi, potom su prekinuli i Kristina je zatrudnjela u vezi s drugim. Kobnu večer bila je na večeri s Davidom kako bi mu sve rekla, nakon čega ju je on ubio u njenom autu ispred zgrade u kojoj je stanovala.

Kristina 21. veljače u komunikaciji spominje da ju je David ranije zlostavljao i tukao

Tužiteljstvo tvrdi da je David 18-godišnju Kristinu ubio na okrutan način i iz bezobzirne osvete, za što je po zakonu propisana kazna od najmanje deset godina pa do dugotrajne kazna zatvora.

Vještačenjem je utvrđeno da je Komšić u krvi i urinu imao THC, što ukazuje da je konzumirao marihuanu iIi hašiš. Pretragom mobitela koje su koristili utvrđeno je da su 19. veljače razgovarali o  trudnoći i njihovu odnosu. Kristina 21. veljače u komunikaciji spominje da ju je David ranije zlostavljao i tukao te da ima 22 ispitivanja u DORH-u.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu protiv njega je podiglo još jednu optužnicu. S još trojicom mladića - Filipom Filipovićem i braćom Arjanom i Armendom Rexhepijem tereti ga se za oštećenje tuđe stvari, odnosno automobila Kristine Krupljan.

Nepunih godinu dana prije ubojstva Kristine Krupljan Komšić je očevim Mercedesom usmrtio 72-godišnjeg Josipa Kolarića na križanju Vukovarske ulice i Donjih Svetica u Zagrebu.

 

Pročitajte više