Izrael postavlja montažne kuće u novom naselju prvi put nakon 1991.

Screenshot: israelnationalnews.com
 
IZRAEL je u srijedu počeo postavljati montažne kuće u prvom naselju na poticaj izraelske vlade nakon više od 25 godina na okupiranoj Zapadnoj obali.
 
Dizalicama je raspoređeno desetak montažnih kuća na mjestu novog naselja Amichai, dok se strojevima uređuje okoliš.
 
Amichai se nalazi nedaleko naselja Shilo, u sjevernom dijelu Zapadne obale, palestinskom zemljištu koje je prije 50 godina zauzela izraelska vojska.
 
U tom naselju bi se u ubrzo trebalo naseliti oko 40 obitelji koje su evakuirane u veljači 2017. iz Amone, "divljeg" naselja, tj. ilegalnog prema izraelskom zakonu.
 
Velika prepreka za mir između Izraela i Palestine
 
Evakuacija Amone uslijedila je nakon uništenja tog naselja jer je izraelski Vrhovni sud proglasio da je izgrađeno na privatnom palestinskom zemljištu i time nelegalno prema izraelskom pravu. Prema međunarodnom pravu je svaka kolonizacija nelegalna.
 
Ali, izraelska vlada dozvolila je u ožujku 2017. izgradnju novog naselja prvi put nakon 1991. kako bi tamo nastanila oko 200 stanovnika Amone. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu hvali se desetljećima da je prvi premijer koji gradi novo naselje na Zapadnoj obali.
 
Veliki dio međunarodne zajednice smatra naseljavanje velikom preprekom za mir između Izraela i Palestinaca. Gradnjama naselja, koje su se odvijale tijekom svih izraelskih vlada od 1967., oduzima se teritorij na kojem Palestinci žele osnovati svoju državu.
 
Između Zapadne obale i istočnog Jeruzalema više od 600 000 izraelskih doseljenika živi u napetom suživotu s blizu 3 milijuna Palestinaca. 

Pročitajte više