Dodik: Spriječit ćemo održavanje vojne vježbe NATO-a u BiH pod svaku cijenu

Foto: Hina

KLASIČNA lažna vijest koja je ovog tjedna protutnjala medijima u Bosni i Hercegovini dovela je u pitanje vojnu suradnju BiH sa Sjedinjenim Državama, a predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, poznatom po otvorenoj proruskoj politici, poslužila je kao povod za najavu da će na teritoriju tog entiteta zabraniti održavanje bilo kakvih vojnih vježbi povezanih s NATO-om.

Na mrežnim stranicama jednog marginalnog portala u BiH jučer se pojavila vijest s bombastičnim naslovom "Uskoro velika NATO vježba u Banjoj Luci, zrakoplovna eskadrila, osiromašeni uranij i medijska priprema Srba u RS".
 
Pozvavši se na dokumente iz Ministarstva obrane BiH i Zajedničkog stožera oružanih snaga portal Dnevnik.ba naveo je kako su u tijeku pripreme za organiziranje vježbe na vojnom poligonu Manjača kod Banje Luke, u kojoj bi sudjelovali i američki zrakoplovi A-10. 
 
Najavljeno stacioniranje 400 vojnika NATO-a
 
Najavljeno je stacioniranje 400 vojnika NATO-a u vojarni Kozara u Banjoj Luci te eskadrila od deset zrakoplova (što američkih, što litavskih), koji bi bili locirani u zračnoj luci Mahovljani u Republici Srpskoj. Za zrakoplov A-10 navedeno je da je naoružan topom od 30 mm Vulkan sa streljivom odnosno s osiromašenim uranom.
 
Portal se pritom poziva na dogovor koji je o tome postignut tijekom prošlotjednog sastanka dužnosnika Ministarstva obrane BiH i oružanih snaga BiH s generalom Johnom Gronskim, zamjenikom zapovjednika američkih oružanih snaga u Europi zaduženog za nacionalnu gardu.
 
Portal je također ustvrdio kako su s vojnom vježbom u cijelosti suglasni ljudi bliski političkim strankama iz RS-a koje čine dio vlasti na državnoj razini, a istodobno su Dodikovi politički protivnici.
 
Najveći problem osiromašeni uranij
 
Sve to, uz spominjanje uporabe osiromašenog uranija, poslužio je kao crvena krpa političarima u RS-u i njima bliskim medijima za val različitih optužbi posebno potaknutih tvrdnjom kako je uporaba streljiva s osiromašenim uranijem već gotova stvar.
 
Pritom su isticali kako je riječ o istom streljivu koje je NATO rabio tijekom udara na pozicije vojske bosanskih Srba 1995., a ta činjenica u RS-u i danas je medijski eksploatirana uz optužbe, koje nikada nisu znanstveno potvrđene, da je to izazvalo povećanje broja oboljelih od karcinoma.
 
Sastanak održan, no bez dogovora
 
Ministarstvo obrane BiH odmah je reagiralo navodeći kako je sastanak s generalom Gronskim doista održan, no da na njemu ništa nije dogovoreno.
 
"U sklopu bilateralne suradnje sa SAD-om, osim niza drugih aktivnosti, razmatra se i realizacija vježbe zračno-kopnene integracije - Air to Ground Integration tijekom 2019. godine. Eventualna organizacija predmetne vježbe u početnoj je fazi usuglašavanja te još nisu utvrđeni ni scenarij, niti sudionici, kao ni sredstva kojima bi se vježba izvodila", stoji u priopćenju Ministarstva obrane.
 
Demanti stigao i iz veleposlanstva SAD-a
 
Sličan demanti stigao je i iz veleposlanstva SAD uz isticanje kako, ako vježbe i bude, nikakva uporaba bojnog streljiva ne dolazi u obzir. Veleposlanstvo ističe kako se zajednička vježba razmatra u 2019. godini te da je riječ o dijelu partnerstva između Nacionalne garde Marylanda i OS BiH, starom već 16 godina.
 
"Ako se dogovor između ODC i Ministarstva obrane BiH postigne, ova bi aktivnost bila veoma slična prethodnim vježbama koje su se odvijale širom BiH, ali i širom regije, kroz Program državne partnerske suradnje (State Partnership Program), uključujući Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Hrvatsku i Sloveniju", stoji u priopćenju veleposlanstva SAD u kojem se dodaje da je doprema zrakoplova A-10 na vježbu opcija jer su oni opremljeni posebnim sustavima letenja koji znatno smanjuju rizik od udesa ili kvarova.
 
Dodik zatražio očitovanje iz Predsjedništva BiH
 
Dodik je odmah od člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića zatražio očitovanje o najavama vojne vježbe kod Banje Luke, a ovaj mu je odgovorio kako državni vrh koji je ujedno vrhovno vojno zapovjedništvo uopće nije odobrio plan vojnih vježbi za 2019. pa tako ni onu na Manjači.
 
Dodik je na kraju poentirao konstatacijom kako će učiniti sve da se najavljena vojna vježba ne održi. "Učinit ćemo sve da se ona ne održi u Banjoj Luci, a hoće li se održati u Federaciji BiH vidjet ćemo", kazao je Dodik u intervjuu za srpsku Prvu TV. 
 
Podsjetio je kako je parlament RS-a prošle godine usvojio rezoluciju o vojnoj neutralnosti tog entiteta pa RS stoga ne treba ni vježbe NATO-a, a neizravno je zaprijetio i kako će pod svaku cijenu spriječiti provedbu vježbe na Manjači čak i ako se o tome donese zakonita konačna odluka.

Pročitajte više