Mađarski parlament dao podršku Poljskoj u borbi protiv EU-a

Foto: Hina

MAĐARSKI parlament usvojio je rezoluciju kako bi izrazio potporu Poljskoj vezano za nedavno pokretanje postupka protiv Varšave prema članku 7 EU-ova sporazuma, a Varšava je pozdravila tu odluku Budimpešte.

U rezoluciji se navodi da je potez Europske komisije, koja je pokrenula postupak zbog poljske pravosudne reforme, "neprihvatljiv" te da "članak 7 ne smije biti korišten za politički lov na vještice".

Pokretanje postupka predviđenog člankom 7 nikada do sada nije korišteno, a Komisija se odlučila na to nakon što poljske vlasti nisu odustale od kontroverznih reformi u pravosuđu.

Mađarski parlament smatra postupak protiv Poljske "opasnim presedanom".

Parlament je pozvao mađarsku vladu da stane uz Poljsku i suzdrži se od davanja potpore bilo kakvom prijedlogu koji bi smanjio prava te zemlje.

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) pozdravila je tu rezoluciju priopćivši kako ona jamči da EU neće moći nametnuti sankcije Varšavi.

"Jako mi je drago čuti da je mađarski parlament donio rezoluciju jer to jasno pokazuje da sankcije protiv Poljske ne dolaze u obzir", rekla je glasnogovornica PiS-a Beata Mazurek za poljsku novinsku agenciju PAP.

Predsjednik Donjeg doma poljskog parlamenta Marek Kuchcinski također je pozdravio rezoluciju objavivši na Twitteru da ona poziva mađarsku vladu da ne podrži nijedan prijedlog EU-a koji bi ograničio prava Poljske koja proizlaze iz njezina članstva u EU-u.

Pročitajte više