Abas traži punopravno članstvo Palestine u UN-u, Izrael poručio: "Vi niste rješenje, već problem"

Screenshot: YouTube
 
PALESTINSKI predsjednik Mahmud Abas pozvao je u utorak na punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim narodima (UN) u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku.
 
U svom prvom govoru pred Vijećem od 2009., Abas je pozvao na sazivanje međunarodne mirovne konferencije do sredine 2018. sa širokim međunarodnim sudjelovanjem te prihvaćanje Palestine kao punopravne članice UN-a. Abas je ranije izjavio da više neće prihvatiti američko posredovanje u mirovnim pregovorima.
 
Ponovio je svoje nezadovoljstvo zbog američke odluke o priznavanju Jeruzalema kao izraelske prijestolnice i plana o premještanju veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, izjavivši da bi taj plan trebao biti povučen kako bi se otvorio put za rješenje s dvije države. Nakon izlaganja, Abas je napustio Vijeće.
 
Izraelski predstavnik: Više niste dio rješenja, nego problem
 
Izraelski stalni predstavnik u UN-u, Danny Danon, odgovorio je na Abasovo obraćanje optuživši ga za neiskrenost i kazavši da je palestinski čelnik "odbio sastati se barem jednom s premijerom Netanyahuom, dok je u UN putovao sedam puta".
 
"Više niste dio rješenja, nego problem", rekao je Danon. "Što ste vi učinili da biste poboljšali život barem jedne osobe u Ramali ili Gazi? Govorite o svojoj predanosti miru, ali kada se obraćate svom narodu, onda prenosite sasvim drukčiju poruku", istaknuo je.
 
Opća skupština UN-a priznala je Palestinu kao zemlju promatrača 2012. unatoč otporu Sjedinjenih Država. Palestina i Vatikan jedine su dvije države sa statusom promatrača u tom tijelu.
 
Amerika i njezini partneri blokirali su prijašnji pokušaj Abasa da osigura punopravno članstvo u UN-u za Palestinu 2011.
 
SAD: Spremni smo razgovarati o miru
 
"Sjedinjene Države spremne su razgovarati o miru na Bliskom istoku s Palestincima", izjavila je američka veleposlanica pri UN-u Nikky Haley nakon Abasovog odlaska.
 
U svom obraćanju Haley nije iznijela detalje američkoga plana.
 
"Naši pregovarači sjede iza mene, spremni su za razgovore, ali mi vas nećemo naganjati. Gospodine predsjedniče, odluka je vaša", rekla je Haley. 
 

Pročitajte više