UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Humanitarna katastrofa u Kongu: Masovni progoni, ubojstva i silovanja

PORAST nasilja na jugoistoku Demokratske Republike Kongo pokrenut će "humanitarnu katastrofu neizmjernih proporcija", objavila je Agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR). 
 
U kongoanskoj provinciji Tanganjiki od prošle godine jačaju sukobi. Formiraju se nove naoružane skupine te bilježi rast broja napada i upotrebe oružja, rekao je glasnogovornik UNHCR-a Andrej Mahečić na redovitoj konferenciji u Ženevi.
 
"Danas upozoravamo da će humanitarna katastrofa neizmjernih proporcija pogoditi jugoistok Demokratske Republike Kongo jer provincija Tanganjika tone sve dublje u nasilje, zbog čega je sve veći broj izbjeglica i kršenja ljudskih prava."
 
Masovni progoni, ubojstva, otmice, silovanja
 
Sukobi između paravojski koji predstavljaju Bantu etničku grupu Luba i plemena Twa traju duže od četiri godine, a uzrokuje ih nejednakost između dvije skupine. Stanovništvo Twa, tradicionalno lovačko-sakupljačko društvo, nema pristup zemlji i osnovnim uslugama. 
 
Mahečić naglašava kako su međuplemenski sukobi doveli do zločina i masovnih progona, a od kraja siječnja situacija je dodatno pogoršana sukobima između kongoanskih oružanih snaga i paravojski. 
 
Partnerske agencije UNHCR-a su u prva dva tjedna veljače dokumentirale oko 800 incidenata koji uključuju ubojstva, otmice i silovanja. 
 
Predsjednik odbio sići s vlasti
 
Sukobi u Kongu, državi iznimno bogatoj rudama, jačaju otkad je predsjednik Joseph Kabila odbio sići s vlasti kad je 2016. po ustavu istekao njegov mandat. 
 
Kongoanska vojska je između 2016. i 2017. suzbila pobunu nakon koje je izbjeglo 1,5 milijuna ljudi, no aktivnost paravojski jača na istočnim granicama s Ugandom, Ruandom i Burundijem.
 
UNHCR je na internetu objavio snimku s potresnim svjedočanstvima raseljenih osoba u Kongu, koje su prisiljene pobjeći od sukoba i živjeti u kampovima u kojima vlada glad i bolest, a često i nestašica vode.
 
"Rezali su ljudima trbuh, vadili crijeva i ostavljali ih da umru" 
 
Jean Kiza Kambi, jedan od svjedoka sukoba, izjavio je: "Mnoge ljude su zaklali mačetama. Silovali su na desetke žena." Također je rekao da je on bio posljednja osoba koja je uspjela pobjeći nakon što su paravojske spalile njegovo selo: "Samo ranjeni su ostali iza nas."
 
UNHCR navodi da je Jean jedan od preko 630 000 ljudi koji su raseljeni u Tanganjiki. Ukupno je više od 4,5 milijuna stanovnika Konga bilo prisiljeno pobjeći iz svojih domova od postojećih i novih građanskih sukoba u državi. Preživjeli su opisali stravično nasilje koje ne mogu zaboraviti.
 
Marie Seluwa Makelo je izjavila: "Rezali su ljudima glave. Razrezali bi ljudima trbuh, izvadili crijeva i ostavili ih da umru. Tako ubijaju ljude."
 
Philippe Kika Malisawa opisao je život u kampu za raseljene: "Živimo poput štakora. Poput domaćih životinja. Nemamo ni hrane. Ovo nije ljudski." UNHCR poziva na hitno djelovanje i pomoć žrtvama krize u Kongu.
  

Pročitajte više