Vodeći austrijski tjednik raspisao se o sumnjivom postupanju hrvatske policije prema izbjeglicama

 Foto: Twitter

AUSTRIJSKI tjednik Profil objavio je veliku reportažu o sudbini izbjeglica na hrvatsko-srpskoj granici, koncentrirajući se posebno na slučaj smrti djevojčice Madine, za koju njena obitelj optužuje hrvatsku policiju. Profil nije uvjeren u službenu verziju događaja, te piše da sve dostupne informacije upućuju na to da je hrvatska policija djevojčicu otjerala u smrt, te da je prilično problematično što relevantni materijali o ovom slučaju nisu transparentno dostupni javnosti.
 
Ističe se da je protiv nepoznatih počinitelja podnesena i kaznena prijava od strane jedne ljudskopravaške odvjetnice, te da bi im u slučaju suđenja prijetila kazna do 15 godina zatvora i to zbog zloupotrebe položaja, postupanja sa smrtnim posljedicama i drugih razloga, ali da se hrvatska policija ipak ne treba brinuti. “Općenito mnogo toga u vezi noći kada je poginula Madina nije dokumentirano. U ključnim stvarima su to tek suprotstavljene izjave Madinine obitelji i policije, iako se nadležni većinom skrivaju iza zida šutnje”, navodi Profil i propituje praksu hrvatske policije koja navodno detaljno snima granicu, ali nikad se ne mogu naći snimke koje bi bilo loše za policiju.
 
Sve više dokaza da hrvatska policija tuče izbjeglice na granici sa Srbijom
 
Profil piše da sve više izbjeglica svjedoči o tome kako ih hrvatski policajci tuku, te ih protjeruju iz zemlje prije nego mogu iskoristiti svoje pravo da zatraže azil, a nevladine udruge su već nekoliko takvih slučajeva i dokumentirale fotografijama modrica koje izbjeglice imaju nakon što ih u Srbiju vrate iz Hrvatske. I priča o Madininoj smrti je jedna od takvih, navodi austrijski tjednik, te konstatira da ništa u njoj nije definitivno dokazano, no da mnogo toga govori u korist verzije Madinine obitelji, a ne službene verzije policije.
 
Hrvatska policija pak tvrdi da Madinina obitelj nije prešla na hrvatski teritorij prije, nego tek poslije nesreće u kojoj je vlak navodno ubio djevojčicu iz Afganistana. Zanimljivo je da Madinina majka Muslima ne govori engleski jezik, pa nije jasno na kojem su jeziku s njom komunicirali hrvatski policajci, koji pak tvrde da jesu i da im je ona rekla kako Madina ima osam godina. Prema službenoj verziji, Muslima se dragovoljno s ostatkom obitelji vratila u Srbiju i ostavila teško ozlieđenu Madinu samu u bolnici.
 
"Najmračniji kutak europskog ponašanja prema migrantima"
 
Dodaje se ni da hrvatska pučka pravobraniteljica Lora Vidović ne vjeruje službenoj policijskoj verziji, te je i sama istraživala ovaj slučaj i sastavila izvještaj koji je dostavljen državnom odvjetništvu. “Hoće li Madinina smrt kazneni slučaj ovisi od državnog odvjetništva u Vukovaru. Ako se donese odluka podizanja optužnice, proces bi mogao baciti svjetlo na najmračnije kutke europskog ponašanja prema pitanju migracije- kako jedna granična članica EU-a svake noći odlučuje o idealu pravne države i ljudskog dostojanstva”, piše Profil.
 
Zanimljivo je i da austrijski list navodi kako mu je više upita upućenih hrvatskim institucijama ostalo neodgovoreno, te se dodaje kako je Madinin leš otvorenih očiju - što potvrđuju fotografije - isporučen od strane Hrvatske njenoj obitelji u srbijanskom gradu Šidu. Spominje se i da nedostaje potrebna dokumentacija o tome kako je leš djevojčice prešao granicu Hrvatske i Srbije.

Pročitajte više