Božinović osnovnoškolce u Petrinji upozorio na opasnosti oružja i eksploziva

Foto: Hina 

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović je u Petrinji sudjelovao u preventivnoj akciji "Manje oružja, manje tragedija" čiji je cilj senzibilizirati javnost i potaknuti je na dobrovoljnu predaju oružja odnosno utjecati na podizanje razine svijesti o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i eksplozivima.
 
Kampanja je održana u petrinjskoj osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića, a koju su ovom prigodom posjetili i učenici OŠ Mate Lovraka, doznaje se u MUP-u.
 
Prema policijskim podacima od 1. rujna 2007. do kraja prošle godine kroz kampanju je u Sisačko-moslavačkoj županiji prikupljeno gotovo 500 komada vatrenog oružja.
 
Također, to je nakon Ličko-senjske i najugroženija županija po minski sumnjivim područjima koja u Hrvatskoj obuhvaćaju površinu od 405,9 četvornih kilometara, na prostoru 9 županija te 58 gradova i općina.
 
Prošle godine nije zabilježen niti jedan incident
 
MUP stoga pridaje veliku pozornost preventivnim akcijama na minski najugroženijim područjima, a djecu upozoravaju da ne diraju sumnjive predmete i oružje te da ne ulaze u minska polja. 
 
Podsjećaju i da u prošloj godini prvi put od osnivanja Hrvatskog centra za razminiravanje (HCR), prije dvadeset godina, nije zabilježen niti jedan minski incident ili nesreća te da je razminiranje minski sumnjivih područja jedan od prioriteta hrvatske Vlade.
 
Policija apelira na građane da oružje prijave policiji bez sankcija
 
U MUP-u upozoravaju djecu da sumnjivo sredstvo, ako ga primijete u prirodi, nikada ne diraju već da pozovu policiju na 192 ili se obrate svojim roditeljima i nastavnicima.
 
Policija apelira i na sve koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da ih građani ne donose sami u policijske postaje već da nazovu na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo.

Pročitajte više