Divjak: Možda ćemo uskoro imati i Rimac automobil u svemiru

Foto: Pixsell/Igor Kralj, Facebook
 
U MINISTARSTVU znanosti potpisan je Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije (ESA-e) o suradnji u mirnodopske svrhe. 
 
Sporazum su potpisali ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i voditelj Ureda za međunarodnu suradnju Frederic Nordlund, piše N1
 
Radi se o sporazumu koji će ubrzati umrežavanje hrvatskih znanstvenika i gospodarstva u Europi, kao i razvoj područja od meteorologije i zaštite okoliša do satelitske navigacije i robotike. "Možda ćemo uskoro imati i Rimac automobil u svemiru", kazala je ministrica Divjak.
 
Današnji sporazum je bio dugo "na čekanju"
 
Potpisivanjem sporazuma uspostavlja se pravni okvir za jačanje suradnje u istraživanju i mirnodopskom korištenju svemira te uvjetima za provedbu projekata od obostranog interesa. 
 
Ministrica Divjak je izrazila nadu da će sporazum potpisan na dan rođenja Nikole Kopernika donijeti "kopernikanski obrat u odnosu znanosti i gospodarstva".
 
"Današnji sporazum", kazala je, "bio je dugo na čekanju i značit će podršku STEM području koje je u fokusu interesa Ministarstva".
 
U lancu je 550 dobavljača iz 24 zemlje
 
Kesić Šapić je istaknula da je sporazum prilika za snažniji razvoj na tom području jer ESA 90 posto ugovora ostvaruje s europskim tvrtkama, u lancu je 550 dobavljača iz 24 zemlje, a interes za suradnjom pokazale su brojne hrvatske tvrtke.
 
Nordlund je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ugovora kazavši kako je Hrvatska već članica europske svemirske obitelji jer je sudjelovala u donošenju odluka u projektima kao što su Galileo i Kopernik, a ovim sporazumom ostvaruje jaču suradnju sa članicama ESA-e.
 
ESA ima 22 države članice
 
ESA je međunarodna organizacija s 22 države članice: Austrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Švicarska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Slovenija je pridruženi član. Kanada sudjeluje u nekim projektima u okviru sporazuma o suradnji. Bugarska, Cipar, Malta, Latvija, Litva, Slovačka i Hrvatska imaju sporazume o suradnji s ESA.
 
Za ESA radi oko 2200 djelatnika iz svih država članica, uključuju znanstvenike, inženjere, stručnjake informacijske tehnologije i administrativno osoblje. ESA-in proračun za 2017. godinu iznosio je 5,75 milijardi eura.
 
ESA ulaže u svaku državu članicu kroz industrijske ugovore za svemirske programe, a njihov iznos je manje ili više ekvivalentan doprinosu svake zemlje, ističe se na mrežnoj stranici ESA.
 

Pročitajte više