May: Želimo se brinuti o sigurnosti Europe i nakon Brexita, Juncker: Može, ali samo o sigurnosti

Foto: Hina

BRITANSKA premijerka Theresa May predložila je na skupu u Muenchenu novi sporazum o sigurnosti s Europskom unijom kazavši da će London ostati predan zaštiti Europe i nakon što napusti Uniju.

"Europska sigurnost je i naša sigurnost. Velika Britanija će tome ostati bezuvjetno predana i u budućnosti", izjavila je May na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

Uzvratio joj je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker koji smatra da "treba zadržati sigurnosni most između Britanije i EU-a", ali da ga "ne treba miješati s drugim pitanjima''.

Britanija, koja pregovara o svojim budućim vezama s Unijom, s Bruxellesom tek treba dogovoriti i neki oblik sigurnosnog partnerstva.

May smatra da "suparništvo među partnerima, rigidna institucionalna ograničenja i duboko ukorijenjena ideologija" ne smiju dovesti do praznina koje bi mogli iskoristiti teroristi i organizirani kriminalci.

Britansku premijerku brine sigurnost

"Moramo učiniti sve, praktično i pragmatično, da osiguramo našu kolektivnu sigurnost", istaknula je May dodajući da zajedničke prijetnje nadilaze nacionalne granice.

May je podsjetila da EU već ima sporazume o trgovini s "trećim" zemljama i istaknula da nema "pravnih i operativnih razloga" da se potpišu slični sporazumi o sigurnosti.

"Ne smijemo odgađati raspravu o tome. Moramo hitno početi raditi na sporazumu koji će zaštititi građane Britanije i Unije", naglasila je britanska premijerka.


Rekla je da je Britanija pouzdan partner i podsjetila da je jedina europska članica NATO-a koja troši više od dva posto BDP-a na obranu. To je cilj koje su si zadale same članice, a na njemu posebno ustraje SAD koji najviše izdvaja za zajedničku obranu.

Kako bi održali suradnju tijekom Brexita, Britanija i EU trebali bi nastaviti zajednički raditi na sankcijama, operacijama na terenu i razvoju obrambenih sposobnosti, kaže May.

May je u Muenchen stigla dan nakon sastanka u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Britanija se nada ispregovarati trgovinski sporazum s Unijom kojim bi nakon Brexita zadržala visoku razinu pristupa jedinstvenom tržištu EU-a.

U Uniji kažu da će Britanija izgubiti takav pristup ako bude ustrajala na planu zaustavljanja slobodnog kretanja radne snage iz Unije i ako više ne bude prihvaćala presude Europskog suda pravde.

Pročitajte više