Politico o Plenkoviću: Hrvatski vrhovni šarmer pokušava zavesti Bruxelles. Hoće li uspjeti?

Foto: Hina, Screenshot: Politico

HRVATSKI premijer Andrej Plenković bio je u šarmerskoj ofenzivi u Bruxellesu ovog tjedna, objavljujući da naša zemlja, najmlađa članica EU-a, želi biti dio njenog unutarnjeg kruga. Ali morat će uvjeriti druge europske lidere da zaista pripada tamo, piše Politico u članku zanimljiva naslova.
 
>>PLENKOVIĆ ZA POLITICO "Želim Hrvatsku voditi do 2024. godine"
 
Novinar Politica Florian Eder piše da je Plenković davao sve prave poruke, hvaleći francuskog premijera Emmanuela Macrona i njemačku kancelarku Angelu Merkel i tvrdeći da Hrvatska želi ući u Schengen do 2020., a s vremenom i uvesti euro. Plenković je dao i intervju za Politico u kojem je, koristeći svoje omiljene fraze, obznanio da želi da ''Hrvatska bude stabilna i promiče europske vrijednosti'' te da se pozicionira kao ''razumna, vjerodostojna proeuropska vlada''.
 
EU dužnosnik: Neka Plenković vodi vlastitim primjerom
 
No na te ambicije, piše Politico, sjenu baca neuspjeh u rješavanju graničnog spora sa Slovenijom, također članicom EU-a. Iako je Europska komisija pozvala obje strane da nađu rješenje, pritisak je prvenstveno na hrvatskoj vladi koja je odbila prihvatiti odluku međunarodnog arbitražnog panela.
 
Hrvatski premijer možda je impresionirao svoje bivše kolege iz Europskog parlamenta kad je održao govor na pet jezika, ali je dobio i suptilan ukor predsjednika EK-a Jean-Claudea Junckera, koji je dao do znanja da nijedna zemlja više neće biti primljena u Uniju a da prvo ne riješi svoje granične sporove, primjećuje novinar Politica.
 
A iako je Komisija s odobravanjem dočekala njegovu ponudu pomoći Hrvatske drugim zemljama kandidatkinjama iz regije u pristupnom procesu, jedan EU dužnosnik rekao je kako očekuje od Plenkovića da ''vodi vlastitim primjerom''.
 
Plenković kaže da će iskustvo migrantske krize biti korisno kad uđemo u Schengen
 
Plenković je pokušao umanjiti problem graničnog spora sa Slovenijom i sugerirao da EU treba pustiti dvije zemlje da same nađu rješenje - s čim se Slovenija, naravno, ne slaže. 
 
Umjesto toga, ističe Politico, hvalio se svojim navodnim reformama gospodarstva, administracije i pravosuđa i pokušao uvjeriti lidere u Bruxellesu da će Hrvatska biti korisna kao čuvar zajedničkih vanjskih granica kad uđe u Schengen. Razlog tome je, tvrdi, iskustvo naše zemlje iz migrantske krize, kad smo ''razumjeli važnost zašite vanjske granice EU-a, kao i naših granica''. Nije propustio pohvaliti se, iako tada nije bio na vlasti, da nismo ''izabrali, poput nekih naših susjeda, postaviti žičanu ogradu ili barijere''.
 
Plenković je u intervjuu za Politico potvrdio i da ima ambiciju uvesti Hrvatsku u Schengen i eurozonu, što znači da misli ostati na vlasti do 2024., dokad smatra da će taj proces biti dovršen.

Pročitajte više