Francuska i Njemačka: Želimo zajedničku europsku vojsku

Foto: Getty Images

FRANCUSKA i Njemačka zauzele su se za zajedničku europsku vojsku, poručivši da obrana Europe ne smije ovisiti o SAD-u.

EU je u prosincu prošle godine postavila temelje za Europsku obrambenu uniju, a dvije glavne članice Njemačka i Francuska žele da s vremenom preraste u zajedničku vojsku sposobnu braniti europske granice i sudjelovati u međunarodnim misijama. 

"Želimo ostati transatlantski, ali postati više europski", izjavila je njemačka ministrica obrane Ursula van der Leyen na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

"Želimo raditi na vojsci Europljana. Europljanima treba Europa koja štiti svoje građane", dodala je.

"Vrijeme je za buđenje"

Njezina francuska kolegica Florence Parly kaže da savez sa SAD-om, osobito u NATO-u, nema cijene, ali da je došlo vrijeme za jačanje Europe.

"Europa nije luksuz, nego nužnost. No ostavili smo je birokratima i tiraniji konsenzusa", rekla je Parly. "Vrijeme je za buđenje, moramo oživjeti tu lijepu riječ Europa", istaknula je.

Prema njezinim riječima, uspjeh europske obrane ne leži u institucijama nego u njezinim konkretnim misijama. "EU mora biti sposobna intervenirati a da u pomoć ne poziva SAD", naglasila je francuska ministrica.

Van der Layen i Parly otvorile su sigurnosnu konferenciju u Muenchenu, tradicionalno godišnje okupljanje globalne strateške zajednice na kojoj se raspravlja o aktualnim svjetskim krizama.


Može li EU postati sposobniji i pouzdaniji faktor međunarodne sigurnosti i obrane jedna je od glavnih tema skupa na kojem sudjeluje više od 20 šefova država i vlada te 80-tak ministara vanjskih poslova i obrane.

Obraćajući se sudionicima, predsjedatelj konferencije Wolfgang Ischinger upozorio je da su demokracija i zapadne vrijednosti u današnjem svijetu ugrožene, a međunarodni poredak uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata izložen ozbiljnim rizicima.

"Alarm se upalio", rekao je Ischinger i pozvao visoke dužnosnike da iskoriste ovaj vikend kako bi "najbolje što mogu" promovirali mir i sigurnost.

NATO: EU ne može sama zaštititi Europu

Glavni tajnik NATO-a pozdravio je u petak predanost europskih zemalja jačanju njihovih vojnih kapaciteta, ali je upozorio da EU sama ne može zaštititi Europu, primjerice od nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje.

"Svaka prilika nosi određeni rizik. Realno gledajući, EU sama ne može zaštititi Europu", rekao je Jens Stoltenberg na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

Stoltenberg je rekao da je Sjeverna Koreja prijetnja svim članicama NATO-a. "Sjeverna Koreja nastavlja razvijati svoj nuklearni i balistički program, što predstavlja prijetnju svima nama. Svi su saveznici sada u dometu sjevernokorejskih projektila", upozorio je.


"Pyongyang je bliži Muenchenu nego Washingtonu", dodao je Stoltenberg i pozvao na "maksimalni pritsak na Sjevernu Koreju kako bi prekinula svoj nuklearni program".

Glavni tajnik NATO-a smatra da to treba učiniti političkim i diplomatskim sredstvima, ali i učinkovitim gospodarskim sankcijama.

U tome osobitu odgovornost imaju Rusija i Kina kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i neposredni susjedi Sjeverne Koreje, kazao je Stoltenberg.

O ovome se već neko vrijeme priča

Podsjetimo, priča o zajedničkoj vojsci EU-a već je neko vrijeme aktivna. U prosincu prošle godine 25 članica EU-a donijelo je formalnu odluku o uspostavi nove mreže za suradnju na području obrane i sigurnosti, postavivši temelje za Europsku obrambenu uniju.

Odluka europskih ministara vanjskih poslova, koju je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini tada nazvala "povijesnom", omogućuje bolju sigurnosnu suradnju i izgradnju vojnih kapaciteta na EU razini, čime bi EU trebao smanjiti svoju ovisnost o SAD-u na tom području.

Sudjelovanje u tzv. Stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO) dobrovoljno je, no samo su Danska, Malta i Britanija odlučile da u tome neće sudjelovati.

Suradnja će početi, najavljeno je tada, sa 17 konkretnih projekata, koji uključuju uspostavu sanitetske postrojbe, logističkog centra, centra za misije obuke i razvoj zajedničkih standarda za vojnu radijsku komunikaciju.

PESCO je inače skraćenica za Permanent Structured Cooperation, tj. Trajnu strukturiranu suradnju, koja označava proces kojim će članice produbiti suradnju oko obrambenih i sigurnosnih pitanja. Hrvatska se ovom projektu pridružila u studenom prošle godine kad su ministar obrane Damir Krstičević i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u ime Hrvatske potpisali obavijest o namjeri.

Pročitajte više