Zašto Komšićeva obrana očajnički pokušava dokazati da ubojica nije znao za Kristininu trudnoću

Foto: Marko Lukunic,Zeljko Lukunic/Pixsell

OVOG se tjedna nastavilo suđenje Davidu Komšiću koji je s 88 uboda nožem usmrtio svoju bivšu djevojku Kristinu Krupljan.

U srijedu su svjedočile defektologinja i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Peščenica, a u četvrtak je bio rezerviran za Komšićeve svjedoke - dvije tete i dvije sestrične. Ta su svjedočenja posebno zanimljiva jer se kroz sva provlačilo pitanje Kristinine trudnoće.

Obrana se, prema svemu sudeći, silom trudi dokazati da ubojica nije znao za Kristininu trudnoću, što nije nimalo nevažno za cijeli postupak.

Tko su Komšićeve svjedokinje koje su jučer pokušale okriviti Kristinu

Iako Komšićeve sestre nisu svjedočile, na što po zakonu imaju pravo, i tete i sestrične bile su aktivno uključene u cijelu priču. Sestrična Mia Perić i njezin dečko prvi su vidjeli ubojicu nakon što je izmasakrirao Kristinu. Presvukli su ga iz krvave odjeće, a dečko Mije Perić bacio je krvavu odjeću u kontejner za smeće. Perić je posvjedočila da je sam Komšić tražio da se presvuče.

Druga sestrična, Leonarda Perić, družila se, kao i Mia, i s Kristinom i s Davidom. "Ne znam je li bilo intervencija policije jer je Kristina par puta lagala. Kristina mi je bila prijateljica", rekla je točno ovako o svojoj navodnoj prijateljici Komšićeva sestrična.

Sljedeća svjedokinja bila je Ljubica Marjanović, sestra Komšićeve majke, koja je rekla da je znala cijeli tijek Kristine i Davidove veze. Na klupi za svjedoke tvrdila je da je Kristina lažno prijavljivala Davida, da se sama izgrebala po licu zbog ljubomore. Svjedočenje Ljubice Marjanović zapravo se samo nastavlja na svjedočenje njezine sestre, Komšićeve majke. Ona je naime također tvrdila da je Kristina lažno prijavljivala njezinog sina i da se sama ozljeđivala, a slično je tvrdio i ubojičin otac.

Posljednja je svjedočila druga teta Davida Komšića, Antonija Perić. "Znala je izmišljati da je trudna. Čak je jednom moju šogoricu tražila novce za pobačaj", rekla je za Kristinu za koju je nekoliko minuta ranije izgovorila da je bila jako pristojna i marljiva te da ju je voljela kao svoje dijete.

Pitanja o trudnoći

No ono što se posebno ističe u jučerašnjim svjedočenjima je zaboravljivost i promjena priča Komšićevih svjedokinja kad je riječ o Kristininoj trudnoći s novim dečkom. Kristina je, podsjetimo, u vrijeme kad ju je David Komšić pred zgradom u automobilu ubio s 88 uboda nožem, bila trudna s arhitektom s kojim je tada bila u vezi.

Komšićev odvjetnik Veljko Miljević nije svjedokinjama postavljao mnogo pitanja, no gotovo sva su se ticala te trudnoće što jasno pokazuje da je to za obranu izuzetno važno pitanje.

"Jeste li znali o Kristininim trudnoćama", pitao je Miljević prvu sestričnu.

"Kristina je stalno govorila da je trudna. Lagala je. Ispostavilo se da nije bila. Samo je jednom bila trudna s njim i imala spontani. Jedino znam da je bila trudna u 10. ili 11. mjesecu 2016. Tada je imala spontani. A inače je stalno govorila da je trudna. Nisam znala da je bila trudna u vrijeme ubojstva. Nije mi poznato ni da li je to znala moja sestra koja je bila Kristinina prijateljica", rekla je ubojičina sestrična Mia Perić.

O trudnoći je u svjedočenju govorila i druga Komšićeva sestrična, Leonarda Perić: "Kristina mi je rekla da David ne zna da je trudna. I rekla je kako to još nikome nije rekla. Nisam rekla Davidu za njenu trudnoću niti ikome drugome", dodala je.

"Zar to što je bila trudna daje dozvolu da ju ubiju?"

Sutkinja ju je tada podsjetila na prijašnji iskaz u kojem je izjavila kako je za trudnoću rekla svojoj sestri, koja je onda to rekla Davidovim sestrama. Jučer je tvrdila kako sestri nije rekla za trudnoći i da se ne sjeća da je to rekla u prijašnjem iskazu.

Miljević je o Kristininoj trudnoći pitao i Komšićevu tetu, sestru Komšićeve majke Ljubicu Marjanović. "Nisam znala da je trudna u vrijeme ubojstva. No znala sam da je već ranije govorila da je trudna dva ili tri puta, a znam sigurno da je to jednom bilo točno." 

Nakon ove je izjave živce izgubio Kristinin tata koji je iz publike pratio suđenje. "Pa dobro, zar to što je bila trudna daje dozvolu da ju ubiju? Ne mogu ovo više slušati!", zavapio je.

Jedino je druga Komšićeva teta, sestra njegovog oca Antonija Perić, u svjedočenju ispričala da je dan nakon ubojstva srela Kristininu prijateljicu Anamariju Puček koja joj je rekla da su David i Kristina cijeli dan ubojstva bili skupa te da je David znao da je Kristina trudna i da će prihvatiti njezino dijete.

No tada je intervenirala sutkinja koja je podsjetila da je iskaz Anamarije Puček već pročitan i da je ona u iskazu zapravo rekla da se Kristina tog dana našla s Davidom da mu kaže da je trudna.

Što se zapravo krije iza priče o trudnoćama

Svi Komšićevi svjedoci koji su svjedočili u četvrtak, osim Antonije Perić koja je zapravo osporila iskaz Kristinine prijateljice Anamarije Puček, tvrde dakle da ubojica uopće nije znao da je Kristina trudna. Isto je tvrdio i Komšićev otac koji je svjedočio prvog dana suđenja.

"Nisam znao da je Kristina trudna", rekao je Davidov otac.

"Je li znao David", pitala je sutkinja.

"Nije znao. Da je znao, rekao bi mi", odgovorio je otac ubojice Ivo Komšić.

Obrani Davida Komšića, prema svemu sudeći, posebno je bitno osporiti da je ubojica znao da je Kristina bila trudna. Kad bi se, naime, na sudu dokazalo da je David Komšić znao za Kristininu trudnoću, to bi išlo u prilog onome što tvrdi obrana, a to je da on nije unaprijed planirao ubojstvo nego da je do njega došlo u afektu, uslijed Komšićeve "bitno smanjene ubrojivosti".

Privremena neubrojivost

Riječ je o kategoriji iz kaznenog zakona prema kojoj počinitelj u vrijeme počinjenja kaznenog djela nije mogao shvatiti značenje svog postupanja ili nije mogao vladati svojom voljom. Ukoliko bi se dokazalo da je Komšić u vrijeme kad je ubio Kristinu bio neubrojiv, moglo bi ga se kazniti bitno blaže od kazne dugotrajnog zatvora u trajanju 40 godina koliko mu prijeti ako bude proglašen krivim za teško ubojstvo.

Za to optužba ima dva snažna argumenta - okrutnost samog ubojstva, kao i činjenicu da je Kristina bila trudna te kao takva prema Kaznenom zakonom spada u kategoriju posebno ranjivih osoba. Tužiteljstvo će pokušati dokazati i da je David Kristinu ubio iz bezobzirne osvete, a argument za to trebala bi biti upravo njena trudnoća s drugim muškarcem.

Miljević je nekoliko puta ponovio da obrana ne osporava objektivne učinke, odnosno samo ubojstvo, nego subjektivni Komšićev odnos prema tom djelu. Drugim riječima, da se on te kobne večeri nije s Kristinom našao s namjerom da ju ubije.

To će, da stvar bude nevjerojatnija, pokušati dokazati i time što je David Kristinu ubio s 88 uboda nožem, što bi, prema obrani, trebalo dokazati ubojičinu privremenu neubrojivost.

Pročitajte više