Goran Marić: Petrokemija bez svježeg kapitala može izdržati još mjesec dana

Foto: Hina

PETROKEMIJA bez svježeg kapitala može izdržati još mjesec dana, rekao je ministar državne imovine Goran Marić nakon sjednice vlade.

Na konstataciju novinara da je dokapitalizacija Petrokemije očito propala, Marić je istaknuo da nije, te da je ona najbolje rješenje za tu tvrtku. Istaknuo je da Petrokemija bez svježeg kapitala ne može izdržati još dugo, odnosno da može izdržati još mjesec dana.

Podsjetimo, veliki problemi s kutinskom Petrokemijom počeli su sredinom siječnja ove godine kada joj je Ina obustavila opskrbu prirodnim plinom zbog problema s naplatom dotad isporučenih količina. Iako je Ina kasnije nastavila isporučivati plin, dokapitalizacija je i dalje presudna za normalno funkcioniranje Petrokemije.  

Dioničari Petrokemije na izvanrednoj su skupštini sredinom siječnja donijeli odluku o pokretanju procesa dokapitalizacije, u kojem se namjerava prikupiti 450 milijuna kuna.

Povećanje temeljnog kapitala provelo bi se izdavanjem 45 milijuna redovnih dionica, nominalne vrijednosti 10 kuna, uz korištenje prava iznimke od obaveza objavljivanja prospekta u vezi javne ponude i uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara pri upisu novih dionica tvrtke.

Petrokemija je ranije izvijestila da je zaprimila obvezujuće ponude nekoliko zainteresiranih ponuđača za dokapitalizaciju, koje su dostavljene u Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Ministarstvo državne imovine na daljnji postupak.

Prema pisanju medija, među njima su austrijski Borealis te hrvatske kompanije PPD i Ina.
 

Pročitajte više