Piše: Hina | 14.02.2018. 16:20

Vrdoljak žali jer Kolinda i Vučić nisu više razgovarali o trgovinskoj suradnji

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je novinarima da je dobro da se dogodio razgovor hrvatske predsjednice i srpskog predsjednika, no žao mu je što tijekom razgovora nisu dominirale teme o budućnosti ulaska Srbije u euroatlantske integracije i trgovinskoj suradnji sa Srbijom.


"Mislim da uvijek treba razgovarati sa susjedima i dobro je da se razgovara s Republikom Srbijom", rekao je Vrdoljak novinarima na predstavljanju online platforme praćenja obrazovne reforme.

"Srbija treba pomoći Hrvatskoj u pronalasku nestalih"

Šef HNS-a smatra da Srbija treba pomoći Hrvatskoj u pronalasku nestalih i sličnim ratnim pitanjima, dok oko pitanja budućnosti, ulaska Srbije u EU, definiranja granica i iskorištavanja fondova, Hrvatska treba pomoći Srbiji.

"Pomognimo da im njihova budućnost bude ljepša nego što im je danas, ali paralelno s tim treba raščišćavati otvorena pitanja iz ne tako davne prošlosti“, rekao je Vrdoljak.

Dobro je, prema njegovom mišljenju, da se razgovor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Aleksandra Vučića dogodio, no žao mu je što u razgovorima nisu dominirale teme o budućnosti ulaska Srbije u euroatlantske integracije i trgovinskoj suradnji.

S obzirom na to da u Srbiji radi dosta hrvatskih kompanija, Vrdoljak drži da su trebali dosta pričati o tome kako poboljšati šansu da poraste hrvatski izvoz u Srbiju pa i obratno ako treba.

"Srbija treba krenuti europskim putem"

Upitan vidi li on ''europskog Vučića'' kako je to hrvatska predsjednica rekla, kazao je da Srbija treba krenuti europskim putem i ako ima takvog predsjednika onda će krenuti europskim putem u čemu će joj Hrvatska pomoći.


Za izjavu predsjednice o ''političkim marginalcima'' Vrdoljak je rekao da je to bilo dosta osjetljivo vrijeme. Svi su morali paziti na svaku riječ pa se onda vjerojatno dogodi da se pod takvim tenzijama posjeta može dogoditi da neka izjava u nekom kontekstu ružnije izgleda, rekao je.

Upitan kako vjerovati političaru koji dokazano laže, s obzirom na to da Vučić usprkos snimci iz Gline tvrdi  da nije nikad govorio o velikoj Srbiji, Vrdoljak je rekao da to nije pitanje za njega i da to djeluje kao provokacija.

"Mislim da to treba pitati građane Srbije, a ono što nas zanima i što trebamo raditi je poštivati izabranu instituciju", rekao je Vrdoljak, dodavši kako ne bi dozvolio nikome izvan Hrvatske, ali ni obrnuto, da ne respektira hrvatskog predsjednika jer bi to bilo nepriznavanje hrvatske institucije.

Komentirao stanje u Ini i Agrokoru

Komentirajući događanja oko Agrokora, rekao je da je stav HNS-a jasan osam mjeseci, a to je da fokus cijelog procesa mora biti nagodba kako bi se zadržala radna mjesta, hrvatska proizvodnja, industrija i gospodarska stabilnost.

"Ovo što se dogodilo i što je izašlo u javnost sigurno stavlja sjenu na cijeli proces, ali ne smije biti presudno da se završi tako da sačuvamo desetke tisuća radnih mjesta", rekao je.

Novinare je zanimao i stav Vrdoljaka vezano za Inu oko koje se posljednjih dana čuju povišeni tonovi američkog i ruskog veleposlanika.

"Svatko tu ima neki interes, pa i veleposlanici, a naš fokus mora biti hrvatski interes. Njihova komunikacija preko hrvatskih medija u interesu nekih svojih interesnih zona meni nije presudna. Tamo gdje je to kompatibilno s našim interesom u budućnosti proizvodnje i razvoju Ine taj nam je bliže. Ina je strateška nacionalna kompanija i ne trebamo se previše baviti komentarima drugih zemalja ili sila nego sačuvati svoj interes", rekao je Vrdoljak.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE