Česima smo se rugali, a onda smo mi postali ruglo. Hvala HDZ-u i SDP-u na tome

Foto: Index

NEKAD siromašni Česi, koje se voljelo gledati svisoka kada su prije nekoliko desetljeća u starim Škodama stizali na Jadran, nakon pada komunizma vrlo su brzo shvatili da moraju provesti ozbiljnu transformaciju te su sada po stopi nezaposlenosti - a to je podatak koji većinu najviše zanima - čak bolji od Njemačke, koju se doživljava kao ekonomsku lokomotivu Europe.

Za razliku od njih, Hrvatska se već dvadeset godina poslijeratnog razdoblja koprca u plakanju za "boljom" prošlošću, ekonomska aktivnost stagnira, turizam se popeo na 20 posto BDP-a kao da smo otočka država usred nekog oceana, a razne skupine koje su se kao pijavice uspjele prištekati na taj sistem rukama i nogama bore se da se ništa ne promijeni, jer njima je dobro, a ostali, ako im ne paše, mogu u Irsku, Njemačku ili sada već i Češku. Nezaposlenost u Njemačkoj prema podacima Eurostata s kraja prošle godine iznosila je 3,6 posto, u Češkoj 2,3 posto, a u Hrvatskoj 10 posto.

Stopa nezaposlenosti - prosjek EU-a, Njemačka i Češka

 
Tijekom devedesetih godina uspješno su revitalizirali industriju, poreznim olakšicama privukli ulagače i dobro iskoristili ulazak u EU, što im je otvorilo ulazak na tržište od 500 milijuna ljudi.

Istovremeno, Hrvatskoj je prioritet bio uzgoj likova poput Todorića, kojima je u osnovi bio interes da ekonomija bude zatvorena, da nema dotoka kapitala, strane konkurencije, jer je njima bilo dobro i tako kako je bilo.

BDP po stanovniku - usporedba Češka i Hrvatska



source: tradingeconomics.com


Da nekad siromašni Česi danas više nisu siromašni, pokazuje i podatak o stvarnoj individualnoj potrošnji (AIC) kojom se mjeri materijalno bogatstvo kućanstava. Prema tom podatku Češka je na 79 posto prosjeka Europske unije i ispred je i nekih starih članica Europske unije, poput Portugala ili Grčke. Naravno, Hrvatska je debelo ispod - na 59 posto prosjeka EU-a, a ako se nekim čudom ne počnu događati promjene, na dnu ljestvice će i ostati.
 
Stvarna individualna potrošnja  (Izvor: Eurostat)

Zanimljivo je usporediti i javni dug, koji je u Češkoj daleko niži. Hrvatska je samo u razdoblju šestogodišnje recesije povećala javni dug za 70 milijardi kuna, te je on u jednom trenutku bio oko 90 posto BDP-a. Naravno, toliko visok javni dug nastao je jer se nije željelo dirati javni sektor i njihova prava, dok su se gasile tisuće tvrtki, a više od 100 tisuća radnika u privatnom sektoru ostajalo bez posla. Sada je javni dug Hrvatske preko 80 posto BDP-a. Za usporedbu, javni dug u Češkoj iznosi tek 36,8 posto BDP-a.


source: tradingeconomics.com

I dok Češka grabi naprijed, Hrvatska se i dalje opire ikakvim konkretnijim reformama. No uvijek ćemo imati mitove o siromašnim Česima, čarapama na natikače i drndavim Škodama napunjenim paštetama.

Pročitajte više