Piše: Hina | 14.02.2018. 12:11

SDP, HDZ i Živi zid se svađaju oko Agrokora u saboru

Foto: Patrik Macek/Pixsell

AGROKOR je ponovno užario atmosferu u sabornici pa dok je SDP-ovac Gordan Maras isticao kako je skandalozno da se relativiziraju i opravdavaju troškovi konzultanata, Branimir Bunjac (Živi zid) tvrdio je kako Lex Agrokor nije imao cilj spasiti nego izručiti nekome tu tvrtku, a Branko Bačić (HDZ) odgovarao je kako treba sačekati da se proanalizira situacija oko isplate naknade savjetnicima pa će se zatim donijeti stav.

"Skandalozno je da jučer premijer, a danas kolega Bačić relativizira i opravdava troškove koji su se dogodili u Agrokoru i da tvrtka s jednim ili dva zaposlena zarađuje 250 tisuća kuna. Premijer dan danas nema snage reagirati. To znači da to opravdava", rekao je Maras nakon zatražene stanke.

Vladu Andreja Plenkovića nazvao je vladom kontinuiteta Ive Sanadera, a naveo je i kako konzultant u Agrokoru u sat vremena zaradi istu plaću kao radnik koji mjesec dana trči s pulta na blagajnu i nazad.

Kada je riječ o Plenkovićevoj "jamstvenoj kartici", ona je, prema broju neizvršenih obećanja, jača nego jamstvena kartica Ive Sanadera, rekao je Maras.

U tom je kontekstu podsjetio na obećanja vezana za Inu, ploču u Jasenovcu, PDV, kurikularnu reformu...

Bunjac: Lex Agrokor nije imao cilj spasiti nego izručiti nekome tvrtku

Saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac ustvrdio je kako Lex Agrokor nije imao cilj spasiti nego izručiti nekome tvrtku, a izvršitelj te transakcije bio je, tvrdi, HDZ.

"Ovdje se radilo o privremenom rješenju i kupovini vremena kako bi se postigla politička, a ne tržišna nagodba. Sasvim je jasno da nagodba, ako bude donesena, bit će donesena protiv volje vjerovnika i uzrokovat će tužbe, a sve će snositi porezni obveznici i to, kako se predviđa, najmanje pet milijardi kuna", ustvrdio je Bunjac.

''Imamo pravo sumnjati da je sam gospodin Ramljak sudjelovao u pisanju tog zakona kako bi on i interesne skupine uključujući i premijera ostvarile financijsku dobit'', rekao je Bunjac.

HDZ-ovac brani Lex Agrokor

HDZ-ov Branko Bačić ustrajavao je u tvrdnji kako je Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja besprijekorna i najbolje odrađena intervencija u gospodarstvu bilo koje vlade.

"Odbacujem sve insinuacije o spornosti donošenja tog zakona. Prilikom donošenja samog zakona nebrojeno smo puta rekli da bi stečaj u 70 tvrtki koje su u sustavu Agrokora značio financijski slom u Hrvatskoj s obzirom na značaj tih tvrtki na hrvatsko gospodarstvo", poručio je Bačić.

Zakon o izvanrednoj upravi je, ističe, omogućio ponovni rast BDP-a, rekordnu turističku sezonu, da zaposlenici Agrokora nastave primati plaće.

"I neće nagodba biti donesena protivno volji vjerovnika jer će jedino vjerovničko vijeće usvojiti ili odbiti prijedlog nagodbe koju će učiniti izvanredna uprava", podsjetio je Bačić.

Govoreći o isplati naknade savjetnicima, rekao je kako je i sam premijer Plenković utvrdio da se iz analize koju je dobio može reći da se ne radi o kršenju zakona nego može biti sporan samo etički aspekt. "Počekat ćemo da izanalizira situaciju oko isplate naknade savjetnicima nakon čega će donijeti stav o pitanju troškova savjetnika u toj tvrtki", naglasio je Bačić.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE