Piše: M.P. | 14.02.2018. 11:30

Ministar policije: U javnost je izašlo nešto što nije bilo iskomunicirano s MUP-om

Screenshot: HRT

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić završio je svoj dvodnevni posjet Hrvatskoj. Većih incidenata nije bilo, a dijelom zaštite prilikom njegovog dolaska bili su helikopteri, puške protiv dronova i, naravno, mnoštvo policajaca. Sigurnosnu situaciju prokomentirao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Mislim da se pokazala izuzetna koordinacija i profesionalizam u obavljanju poslova. Svima im čestitam na onome što su pokazali i predstavili hrvatsku policiju i Republiku kao ozbiljnog domaćina", rekao je Božinović za HRT.
 
"Nije bilo opasnosti za Vučića"
 
Naglasio je kako stvarne opasnosti za predsjednika Srbije nije bilo. Vučić je u Hrvatsku došao u svojoj limuzini, a ministar je prokomentirao kako MUP kupuje blindirane automobile za prijevoz štićenih osoba rekavši da "to nisu neka dodatna vozila". 
 
"To su vozila koja se još uvijek koriste, njima ističe leasing. Kada istekne leasing morate ih vratiti onima od kojih ste ih dobili na privremenu uporabu. Sada taj leasing istječe i ide se u nabavku drugih vozila. Uz jedno minimalno povećanje, mora se reći", ustvrdio je Božinović.
 
Osvrnuo se i na slučaj koji je odjeknuo u javnosti - protjerivanje devetogodišnjaka bez roditeljske pratnje. Gostujući na televiziji N1, pravobraniteljica Lora Vidović upozorila je da hrvatska policija ne postupa prema migrantima kako bi trebala te da je MUP postupio protuzakonito i protjerao dijete bez pratnje, umjesto da mu dodijeli skrbnika.
 
"MUP je glavni na hrvatskoj granici"
 
"Vidjevši tu izjavu tražio sam izvješće od glavnog ravnatelja. Znam da su u MUP-u pokušali doznati o kojem se slučaju konkretno radilo. Glavni ravnatelj je poslao pismo pravobraniteljici da mu dostavi podatke o slučaju. Radi se o tome da je u javnost izašlo nešto što nije prije s MUP-om bilo iskomunicirano. Ne znam koji su razlozi za jedan takav istup", kazao je Božinović, ponovivši ono što je o slučaju rekao i ranije  - da je MUP taj koji provodi zakon na granici Hrvatske, odnosno provodi one mjere koje se dogovaraju na razini EU-a u skladu sa zakonom i zaštitom hrvatskih interesa.
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE