Piše: Hina | 14.02.2018. 09:59

VELIKI ŠTRAJK U SLOVENIJI Oko 37 tisuća zaposlenih je u štrajku, tisuće škola ne rade

Screenshot: SIOL

U SLOVENIJI je u srijedu započeo štrajk nastavnika i odgojitelja te ostalih djelatnika u obrazovanju, u kojemu prema podacima njihova sindikata sudjeluje 37.000 zaposlenih iz oko 1000 obrazovnih ustanova.

Najavljen je dolazak oko 15.000 štrajkaša iz cijele zemlje autobusima u Ljubljanu te njihovo prosvjedno okupljanje na Kongresnom trgu u centru grada, zbog čega je u glavnom gradu predviđen poseban prometni režim.

Sindikat zaposlenih u obrazovanju i znanosti (SVIZ) objavio je da zahtijeva povećanje plaća učiteljima, nastavnicima i drugim zaposlenima u školstvu za tri platna razreda, povećanje regresa za godišnji odmor, te najavio da će se štrajk zaoštriti ako vlada ne pristane na djelotvorne pregovore i uvjete koje su postavili.
 
Treći štrajk ovog tjedna
 
Granski sindikat koji je pokrenuo štrajk tvrdi da su plaće zaposlenih u državnoj upravi neproporcionalno više od plaća nastavnih radnika s istim stupnjem obrazovanja i da to treba ispraviti, a plaće u školama i na fakultetima vratiti na razinu prije uvođenja restrikcija zbog krize do kojih je došlo 2012. godine budući da BDP zadnjih godina raste.
 
To je treći štrajk zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji od početka tjedna. U ponedjeljak je s bijelim štrajkom počela policija i službenici MUP-a, a u utorak su dvosatni štrajk održali zaposleni u zdravstvenim ustanovama i socijalnim službama.
 
Premijer Miro Cerar prosvjede smatra neopravdanima, a zahtjeve za povećanje plaća pretjeranima i upozorava na opasnost od narušavanja sustava plaća u javnom sektoru i moguće posljedice za stabilnost javnih financija.
 
Na moguće negativne posljedice štrajkova, kad je riječ o ekonomskoj konkurentnosti i mogućem povećanju troškova zaduživanja, upozorila je i slovenska gospodarska komora, navevši da troškovi plaća za javni sektor čine 11 posto BDP-a.
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE