Piše: R.A., T.D. | 14.02.2018. 12:30

Sutkinja šokirana svjedočenjem defektologinje, Komšićeva sestra odbila svjedočiti

Foto: Index

DANAS se nastavilo suđenje Davidu Komšiću. Sudi mu se za brutalno ubojstvo trudne djevojke koju je 88 puta izbo nožem.

Slučaj je to iz veljače prošle godine koji je potresao Hrvatsku, a sada dobiva i sudski epilog. U dva dana suđenja prije dva tjedna svjedočili su majka ubijene Kristine Vesna Krupljan te roditelji ubojice Olivera i Ivo Komšić.

Novinarima branili izvještavanje

Ročište je počelo nešto nakon devet sati. Novinarima se prije početka suđenja obratio branitelj Davida Komšića i prigovorio im što prisustvuju suđenju, usporedivši ovaj slučaj sa slučajem Šunjerge u Zadru koji je zatvoren za javnost, a sutkinja je u zapisnik unijela službenu zabilježbu da se novinarima zabranjuje snimanje.

No u praksi su u sudnici pravosudni policajci branili novinarima ikakvo korištenje mobitela što je potpuno onemogućilo izvještavanje sa suđenja. Sutkinja je ipak kasnije dopustila korištenje mobitela.

Sestra odbila svjedočiti

Drugo ročište na rasporedu je već sutra kada će svjedočiti svjedoci obrane, srodnici okrivljenika.

U podne je trebala svjedočiti sestra Davida Komšića, koja je odbila svjedočiti.

Danas je prvi trebao svjedočiti Zdravko Krznarić, s kojim je Kristina bila u vezi kad ju je Komšić ubio, a s njim je čekala i dijete. On je svoj dolazak ispričao bolešću, za što je priložio i potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad.

Javnost isključena

Komšićev odvjetnik Miljević pristao je da se pročita njegov iskaz i nije inzistirao na njegovom dovođenju i saslušavanju. Obrazložio je to time da ne želi narušavati dobar ritam suđenja, ali je tražio da se sa čitanja iskaza isključi javnost zbog zaštite privatnosti ubijene Kristine. "Pošto se 90 posto iskaza odnosi na nju, meni on nije ključan svjedok", rekao je Miljević obraćajući se sudu. Tužiteljica i odvjetnik Kristinine obitelji su bili suglasni s time pa su svi morali napustiti sudnicu.

Nešto prije 10 sati počelo je svjedočenje djelatnica Centra za socijalnu skrb i taj je dio ponovno bio otvoren za javnost.

Defektologinja Felicita Murković u svjedočenju je rekla da je pisala izvješće o socijalnim i obiteljskim prilikama Davida Komšića po nalogu suda. To je izvješće napisano tijekom sudskog procesa zbog prijetnji Komšića Kristini, u kojem je ona na kraju povukla svoj iskaz.

"Odustala je od svjedočenja uz obrazloženje da je u izvanbračnoj vezi s Komšićem, da je trudna i da će se vjenčati nakon punoljetnosti", rekla je defektologinja.

Defektologinja: Trebalo bi mu suditi kao maloljetniku

Dodala je da bi se ubojici trebalo suditi po Zakonu o sudovima za mladež, što bi zapravo značilo da bi se Komšiću sudilo kao maloljetniku, iako je u vrijeme ubojstva imao 19 godina.

"Tu se ne radi samo o generalnoj prevenciji već i o optuženikovoj rehabilitaciji. David Komšić je bio patološki vezan za jednu osobu, te je bio ovisan o roditeljima, što je znak emotivne i socijalne nezrelosti”, rekla je Murković.

Ona, kako je sama potvrdila u svjedočenju, s Komšićem uopće nije vodila razgovor o ubojstvu, nego samo o prijašnjim kaznenim djelima.

“Smatrala sam da sam imala dovoljan uvid u njegovu osobnost, i nisam imala potrebu s njim razgovarati o ovom posljednjem kaznenom djelu. Zaključila sam da se obitelj adekvatno brinula o njegovom odgoju i odrastanju", naglasila je defektologinja.

Na pitanje predsjednice sudskog vijeća, predstavnica Centra za socijalnu skrb odgovorila je da nije navodila podatke o prekršajnim prijestupima okrivljenika u svom izvješću "jer to nitko od njih nije tražio".

''Zabilježen je postupak zbog jointa, zbog prijetnje, zbog prometne nesreće… i vi niste smatrali da to treba navesti u izvješću Centra, niti nešto poduzeti?'' upitala je šokirana sutkinja.

Defektologinja iz Centra za socijalnu skrb je odgovorila da David Komšić kao maloljetnik nije imao problema, a "sve ovo dogodilo se u vrlo kratkom periodu".

Kako su protekla prva dva dana suđenja

Drugog dana suđenja na rasporedu su bila svjedočenja roditelja 20-godišnjeg ubojice Davida Komšića koji je djevojci koju je upoznao još u 8. razredu osnovne škole, kada se s majkom doselio iz Kiseljaka, nanio 73 ubodne i 15 reznih rana. Navodno ju je volio, a ubo ju je 40 puta nožem u vrat dok su sjedili u autu pred njezinom zgradom.

Novinari su ga prvi put u sudnici mogli vidjeti dan ranije. Mnogo duže zalizane crne kose nego što je pamtimo s fotografija nakon uhićenja, ušetao je prvog dana suđenja u crnoj jakni Armani, u pratnji dvojice pravosudnih policajaca. Dok su se tog prvog dana čitali iskazi Kristininih prijateljica, njezinog oca, susjeda Krupljanovih, ubojica je glasno zijevao, zbog čega je šokirana predsjednica sudskog vijeća Sanja Mazalin prekinula čitanje iskaza kako bi ga opomenula.

Prvi dan se smijao ocu ubijene Kristine, a drugi dan pokunjeno slušao roditelje

No ubojica se tu nije zaustavio. U jednom se trenutku okrenuo prema Kristininu ocu i nasmijao se. Zatim je prekinuo sutkinju, izašao na dogovor sa svojim braniteljem Veljkom Miljevićem, a kad je, nakon završetka ročišta, izlazio iz sudnice namignuo je kumu Vjekoslavu Komšiću koji je jedini od Komšićevih bio prisutan prvog dana suđenja. Roditelji ubojice nisu mogli prisustvovati dok i sami ne svjedoče.

Drugog dana suđenja posve druga slika. David Komšić pokunjene je glave, duboko zabijene u ramena, slušao svjedočenje prvo majke Olivere, a onda i oca Ive. Olivera Komšić za sina ubojicu u suzama je više puta ponavljala da on nije monstrum, da nije odgojila monstruma. Iako su i otac i majka ubojice na početku svojih svjedočenja o Kristini izgovorili nekoliko kurtoaznih riječi, poput toga da im je bila draga i da je bila ''skoro kao dio obitelji'', ostalo što su Komšićevi govorili moglo bi pojasniti strategiju koju je već prvog dana najavio branitelj Veljko Miljević, a to je obrana na temelju privremene neubrojivosti.

"Bio je jako razdražen"

Ubojici bi, da stvar bude nevjerojatnija, moglo pomoći to što je Kristinu te večeri 22. veljače sa suvozačkog mjesta Opel Astre izbo čak 88 puta. Vještaci su utvrdili da je još neko vrijeme bila svjesna, da je trpjela stravične bolove, da se pokušala obraniti... No broj uboda, nada se obrana, ići će u prilog ubojici jer bi trebao potkrijepiti tezu da je postupao, kako kažu, u stanju jake razdraženosti, a ne s ciljem bezobzirne osvete, kako tvrdi tužiteljstvo.

A kako dokazati tu ''jaku razdraženost'' uslijed koje je, kako tvrdi obrana, izbo nesretnu Kristinu 88 puta? Pa, ako je suditi prema iskazima Komšićevih, blaćenjem upravo stravično ubijene Kristine. David se ljutit vraćao kući "jer je ona bila sa Zdravkom, Sliškom i drugima", rekao je njegov otac. Kada ga je sutkinja pitala kako ne zna neke detalje iz sinovljeva života, a zna imena onih s kojima je navodno bila Kristina, rekao je da se ''raspitivao''. ''Ona je hodala s ovim i onim... Tad su počeli ti problemi'', još je rekao ubojičin otac na klupi za svjedoke.

Otvaranje pitanja njenih navodnih drugih veza, što je zapravo potpuno nebitno za ubojstvo i ne može ga opravdati ni u najmanjem dijelu, započeo je kum Vjekoslav Komšić pred novinarima prvog dana suđenja izrekavši prostačke uvrede na račun Kristine. No u obitelji Komšić očito vjeruju da će spominjanje toga potkrijepiti priču o jakoj razdraženosti koju je kod ubojice prouzročilo Kristinino ponašanje.

Novootkrivena psihička bolest

Jedan od zanimljivijih momenata prva dva dana suđenja svakako je navodna psihička rastrojenost ubojice. Naime, za razliku od svog iskaza DORH-u u kojem su eksplicitno rekli da David nije imao nikakvih psihičkih problema, sada su potpuno promijenili priču. ''David je imao psihičkih problema i slabo je učio'', rekao je Davidov otac ponovivši tako ono što je prije njega izjavila Olivera Komšić. Ona je svjedočila da su se psihički problemi kod ubojice pojavili nakon ozljede oka "na nogometu". Rekla je da mu je zbog toga davala ''malu bijelu tabletu'', ali se nije sjetila koju.

Komšićevi sina, prema vlastitom svjedočenju, nisu vodili na liječenje u Zagreb gdje su živjeli, nego ga je otac vodio u Bosnu, u Sarajevo, Kreševo, Kiseljak, Bugojno, ''kod doktora Brenje''. Ostala četiri doktora kod kojih je navodno vodio sina Ivo Komšić nije se mogao sjetiti. Na pitanje zašto ne samo da to nisu spomenuli u prvom iskazu nego su psihičke probleme ubojice izravno negirali, i Ivo i Olivera Komšić imali su isti odgovor – bilo ih je stid.

Vrlo je zanimljiv još jedan detalj iz svjedočenja Komšićevih. I majka i otac ubojice, naime, sada tvrde da je njihov sin sa sobom nosio nož i prije ubojstva. "Nekad je nosio skakavac, to ne smatram nožem. To je kao džepni nož", rekla je Olivera Komšić. Kada ju je sutkinja upozorila da je u ranijem iskazu izjavila da nije nosio nož, odgovorila je: ''To sam vjerojatno saznala nakon ubojstva.''

Otac je sada također spominjao da je David nosio nož, i to od prometne nesreće kada je Kristinin ubojica prije dvije godine očevim Mercedesom na Vukovarskoj usmrtio 72-godišnjeg muškarca, za što je prvotno osuđen na dvije godine zatvora, da bi mu u žalbenom postupku kazna bila smanjena na 14 mjeseci. Tada je Davidu Komšiću, tvrdi njegov otac, jedan od sinova poginulog muškarca zaprijetio pa je David počeo nositi nož. ''Ferenščica je takav kvart. Svi puše travu i nose noževe'', pojasnio je otac ubojice.

Ovaj zaokret u kojem roditelji ubojice sada tvrde da je ubojica i prije sa sobom nosio nož mogao bi biti značajan jer bi, da je nož uzeo samo tu večer kada je brutalno ubio Kristinu, to potkrijepilo optužbu da se radi o planiranoj osveti. Ako je nož i prije nosio sa sobom, to bi moglo ići u prilog obrani koja bi tvrdila da je nož izvukao u afektu i uslijed neubrojivosti zadao 88 uboda nesretnoj Kristini.

Nošenje noža kao jedan od argumenata za smanjenje kazne

Obrana ne poriče da je David Krupljan izbo trudnu Kristinu. No ako se dokaže optužnica prema kojoj ga se tereti za bezobzirnu osvetu, a zbog brutalnosti ubojstva te prijašnjih napada ubojice na Kristinu (jedan od trojice prijatelja potvrdio je da ju je David napao razbivši joj retrovizor i staklo na autu, a Komšićevi roditelji su potvrdili da joj je jednom prilikom oduzeo sat i mobitel te da joj je slao prijeteće poruke), prijeti mu maksimalna kazna od 40 godina zatvora. Tu kaznu obrana pokušava značajno smanjiti.

David Komšić teško će izbjeći ostanak iza rešetaka više desetaka godina, a i takva će sudska presuda za mnoge biti premala. No suđenje, koje se nastavlja baš na Valentinovo, vjerojatno neće dati odgovore na nekoliko također važnih pitanja. Jedno od tih pitanja je svakako ono jesu li i Davidovi i Kristinini roditelji mogli spriječiti ljubav koja je, prema iskazima obiju strana, bila toksična. U konačnici, Kristina se tragične večeri otišla naći s Davidom iako ga je više puta prijavljivala policiji, iako ju je prema iskazima njenih prijatelja i roditelja više puta tukao i zlostavljao. Pitanje koje se ne smije zaobići je i ono gdje su bile institucije; zašto se David Komšić smio približavati Kristini iako je u jednom trenutku, čulo se na suđenju, imao sudsku zabranu pristupa.

Najvažnije je možda pitanje je li ovdje riječ o psihopatu, ili je riječ o društveno uvjetovanom ponašanju. O klincu koji je imao novaca, o klincu koji je radio što je htio jer je mogao i jer ga nitko u tome nije spriječio. Koji je ubio Kristinu na toliko brutalan način jer ju je smatrao svojim vlasništvom. U jednoj od poruka koju je poslao Kristini navodno je pisalo: ''Ubit ću te još sutra. Bit ćeš ili moja ili ničija.''

 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE