Piše: R.I. | 13.02.2018. 20:44

Kolinda se izvlači, kaže da veterane, udovice i desničare nije nazvala marginalcima

Screenshot: Nova TV

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović u Dnevniku Nove TV komentirala je posjet srpskog predsjednika Aleksandra Vučića kao i odnose Pantovčaka i Banskih dvora.

Za početak je navela neke konkretne rezultate koje je ovaj posjet donio.

"Vrlo konkretan rezultat je hrpa dokumentacije koju je donio iz Dvora na Uni. Nadam se i rješavanje sudbine troje nestalih osoba, odnosno rješavanje sudbine tri obitelji iz Hrvatske, da se riješi pitanje da na taj način mogu naći, zatvoriti taj dio svoje prošlosti. Konkretni rezultati, kao što smo čuli i danas poslije podne, jest i obećanje predsjednika Vučića da će se u Srbiji unaprijediti prava Hrvata, da dobiju ne samo onu političku zastupljenost koju traže, od lokalnih preko pokrajinske do državne razine, već i da će se riješiti mnoga druga konkretna pitanja koja muče Hrvate u Srbiji. Razgovarali smo i o položaju srpske manjine ovdje u Hrvatskoj. Ja razumijem pitanja koja njih tište. Ona se mogu i moraju rješavati u okviru hrvatskih državnih institucija i to je upravo ono što smo činili ova dva dana, o čemu smo razgovarali. Mislim da će jedan od velikih koraka unaprijed biti činjenica da smo odlučili da ona prijeporna pitanja o prošlosti, za koja znamo da se nikada nećemo usuglasiti, ostavimo sa strane i da se usredotočimo na egzistencijalna pitanja koja brinu i Hrvate u Srbiji i Srbe u Hrvatskoj", rekla je Kolinda.

O nestalima

Nije nezadovoljna iako je Vučić donio dokumentaciju koja će možda rasvijetliti sudbinu tek nekolicine nestalih.

"Prije posjeta sam rekla da ću biti zadovoljna rezultatima posjeta ukoliko bude rasvijetljena sudbina i jednog jedinog hrvatskog branitelja ili civila koji su nestali", rekla je.


Hrvatska traga za 1945 nestalih osoba.

"Naravno, tražimo 1945 ljudi. To je složen posao u koji moramo uložiti napore i s jedne i s druge strane. Svjesni smo administrativnih zapreka koje postoje. Svjesni smo činjenica da je prošlo toliko godina nakon rata. Svjesni smo toga što je učinjeno u materijalnom pogledu. Ali ono što me ohrabruje jest doista naša ljudska namjera da pomognemo tim obiteljima da zatvore taj dio svoje povijesti. Ohrabruje me činjenica da je predsjednik Vučić ne samo pristao da u naša službena državna izaslanstva ovoga puta uključimo i predstavnike udruga nestalih i predstavnike manjina s jedne i druge strane, već je pristao i upravo dogovaramo vrijeme njegovog osobnog susreta u Beogradu s predstavnicima udruga nestalih iz Republike Hrvatske. A naravno, ja sam isto sa svoje strane spremna primiti predstavnike njihovih udruga", kaže.

Kolinda, to je očito, vjeruje Vučiću.

"Nisam tražila nikakva obećanja. Ono što me posebno ohrabruje jest činjenica da on doista ljudski želi da to riješimo. Ja ću, naravno, kroz našu daljnju komunikaciju ustrajati upravo na tome. Ukazali smo na one dokumente koji nedostaju, koji su nam neophodno potrebni da bismo rasvijetlili sudbinu nestalih. Ali držim da sada po prvi puta imamo na visokoj političkoj razini da se predsjednik Srbije obvezuje da će se to pitanje rješavati. Ne vjerujem da bi on dovodio u pitanje osobnu vjerodostojnost, niti pred svojim biračima niti pred obiteljima nestalih ovdje u Hrvatskoj", kaže predsjednica.

Kaže da nije očekivala nikakve isprike zbog njegovih govora devedesetih.

"Ja nisam očekivala nikakve isprike. Isprike su osobne stvari, ja ih neću komentirati. Ispriku može svatko izreći u bilo kojem trenutku, na bilo koji način. Međutim, nisu važne riječi, važna su djela. Ono što je meni bitnije jest da smo postigli napredak, da smo doista postigli iskorak u našim namjerama da rješavamo pitanja koja su preostala iz prošlosti iz Domovinskog rata. Ali i da se usredotočimo i na našu sadašnjost i budućnost naših odnosa, da radimo na boljitku naših odnosa", diplomatski je kazala Kolinda.

"Vučić s kojim sam ja razgovarala je europski Vučić. Apsolutno i definitivno. Razgovarali smo kako pomoći našim narodima i našim državama. Isprike ponekad mogu biti samo riječi. Mi smo imali i isprike u prošlosti, čime su one rezultirale? Bitna su djela i ono što će se učiniti. Bitno mi je ono što će Vučić učiniti za Hrvate u Srbiji, prava koje oni traže već desetljećima. Veselim se trenutku kad ćemo moći potvrditi da su njihovi politički i drugi zahtjevi ispunjeni", dodala je.

O ljudima s političke margine koje je jučer prozvala

Kaže da nikoga nije nazvala marginalcem.

"Kao prvo, moram reći da je apsolutno netočno da sam bilo koga nazivala marginalcima. To su bile zlonamjerne insinuacije izvučene iz konteksta. Nikoga u Hrvatskoj ne bih nazvala marginalcima jer svako je mišljenje bitno", pravdala se.


"Rekla sam da su demonstracije normalna stvar u svakoj demokratskoj državi i da bih voljela da one budu uljudne i da u njima ne bude govora mržnje i vrijeđanja. Pojedinci s ruba političkog spektra su oni pojedinci koji se nažalost nauštrb hrvatskog i srpskog naroda trude zaustaviti pomak između naših država. To sam naglasila jer se u tom kontekstu spominjala desnica. Nisam se konkretno održavala na ljude koji su protestirali, pogotovo one koji su protestirali na kulturni način. Međutim, u posljednjih nekoliko dana čuli smo puno mišljenja koja su bila uvredljiva na svaki način pa čak i prema našim narodima. Kad mislim na rubove političkog spektra mislim na one ekstreme koji idu na jednu ili drugu stranu, pritom ne izjednačavajući ni ljevicu ni desnicu s nekim pojedinačnim mišljenjima. I o braniteljima i o udovicama imam najbolje moguće mišljenje. Prije sastanaka s Vučićem održali smo sastanak s predstavnicima udruga nestalih, logoraša, invalida Domovinskih rata, braniteljskim udrugama. Žao mi je ako netko nije stigao na taj sastanak, ali ono što sam im tada obećala je da ćemo i nakon posjeta razgovarati te ću im iskreno reći koji su moji dojmovi i rezultati tog posjeta. Ne samo iz mojeg iskrenog poštovanja već iz obveze da im kažem što je to što je učinjeno i što je to što očekujemo u budućnosti. Ima jako puno pitanja poput univerzalne ili regionalne jurisdikcije i pitanje ratnih zločina koje moramo riješiti kako bismo osigurali sigurnost naših građana", objašnjavala je Kolinda na Novoj TV.

"Žao mi je ako su se osjećali prozvanima. Rekla sam da međudržavnu politiku treba stvarati među političarima. Svako mišljenje treba poštivati, ali pojedinci koji žele osujetiti napredak u međudržavnim odnosima ne mogu biti oni koji definiraju državnu politiku", dodala je.

Ne boji se, kaže, gubitka glasova na desnici.

"Ne bojim se. Političari razmišljaju o sljedećim izborima, ja razmišljam o sljedećim generacijama. Ja želim biti državnik koji će omogućiti i Hrvatskoj i Srbiji da žive kao normalni susjedi", dodala je.

O odnosima s vladom

Predsjednica kaže da je komunikacija s vladom dobra.

"S naše strane se nisu slale nikakve različite poruke", kaže Kolinda.

Plenković je, kaže, za sve znao.

"Znao je sve, na vrijeme smo obavijestili o datumima, a teme su dogovarane isključivo s Ministarstvom vanjskih poslova koje mora biti institucionalna memorija ove države", kaže.

"Na popisu tema o kojima smo mi mjesecima razgovarali s Ministarstvom vanjskih poslova nije nikada bilo pitanje ratne odštete. Ja a priori nisam protiv toga i držim da je dobro da se o tome razgovara. Međutim to je jedno vrlo kompleksno i složeno pitanje koje se ne može tek tako staviti na stol. Njega treba pripremiti i ovome trenutku mi nismo razgovarali o tome jer nisam imala dovoljno dobru pripremu od strane tijela državne uprave kako bismo mogli pokrenuti to pitanje. I najdulje putovanje počinje prvim korakom. Ja ovo danas smatram prvim korakom. Mi u okviru naših razgovora možemo razgovarati o bilo čemu", dodaje predsjednica.


Kaže kako nije bilo nikakvih pritisaka izvana da se susret održi.

"Apsolutno ne. Ja ne tvrdim da ćemo mi pitanja riješiti preko noći, ili u sljedećih tjedan ili mjesec dana. Ono što mi moramo pokazati je da mi nismo neka mala parohijalna državica koja nekome želi zagorčavati sudbinu. Želim da pokažemo da smo odgovorni i da smo pobjednici te da s bilo kime možemo razgovarati o pitanjima u duhu dobrosusjedstva i da ne treba nikakav međunarodni pritisak, pa čak ni onaj okvir strategije za proširenje da bi bilo koga prisiljavao da se ta pitanja riješe. To je naša odgovornost prema našem narodu", kaže na ovu temu.

Kolinda kaže da se nije isrpičala Vučiću zbog neugodnosti.

"Ne, nije bilo nikakvih isprika. On je sam govorio o nekim elementima koje je doživio. Meni je žao da je došlo do vrijeđanja i do govora mržnje. Prosvjedi su stvar demokratske države, ali govor mržnje ni u kojem pravcu ne mogu podržati".

Na kraju razgovora Kolinda je kazala kako će na uzvratni susret u Beograd ići "vjerojatno kroz nekoliko mjeseci". 

Želite li odmah na mobitel primiti obavijest o svakoj novoj vijesti vezanoj uz Vučićev posjet, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Vučićev posjet

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE