Piše: T.D., K.K. | 13.02.2018. 16:48

Srbi u Lisinskom oduševljeno pljeskali Kolindi i Vučiću: "Živeo srpski narod"

Foto: Igor Soban/Pixsell

U KONCERTNOJ dvorani Vatroslav Lisinski održana je skupština Srpskog narodnog vijeća na kojoj je bio prisutan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

>>Vučić ispričao kako su Pupovca napali: "Pljunuli su ga i zalijepili mu BBB na leđa"

Na skupštini su govorili i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Milan Bandić i Milorad Pupovac.

Pupovac: Građani Hrvatske i Srbije ne smiju biti zarobljenici i taoci prošlosti


U svojem govoru na skupštini SNV-a Milorad Pupovac rekao je kako postupci Kolinde i Vučića zaslužuju potpunu podršku.

"Nama je posebna čast što su na trećoj velikoj skupštini SNV-a predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić'', rekao je Pupovac, što je izazvalo gromoglasan pljesak prisutnih u Lisinskom.

"Oni zbog onoga što su učinili proteklih dana zaslužuju našu potpunu podršku", rekao je Pupovac.

"Građani Hrvatske i Srbije ne smiju biti zarobljenici i taoci prošlosti. Iz tog razloga poštujemo  napor Vučića i Grabar-Kitarović da odnos prema prošlosti, posebno lošoj prošlosti, grade tako da ta loša prošlost ne upravlja nama, našim životima, našim osjećajima i međusobnim odnosima", rekao je Pupovac.

Pupovac govorio o povijesti

Govorio je potom o povijesnim trenucima "iz duge povijesti hrvatsko-srpskog stremljenja za slobodom".

"Uzet ću samo tri povijesna momenta iz duge povijesti hrvatsko-srpskog stremljenja za slobodom, ravnopravnošću i prosperitetom. Uzet ću primjer povezan s njegovom svetošću, patrijarhom Josifom Rajačićem. Bila je to 1848., tad je patrijarh Rajačić iz Sremskih Karlovaca, središta tadašnje Karlovačke mitropolije, pohitao u Zagreb da na vijest o tome da je ban Jelačić imenovan za hrvatskog bana bude pri ruci i da iskaže podršku. Ispalo je da je uradio ne samo to, nego je ustoličio bana u njegovu bansku ulogu. Sa sobom je donio 20.000 forinti u zlatu i založio ih za ono što su bila stremljenja bana Jelačića. Možda ne gledamo jednako na te povijesne činjenice, ali one su neosporne i pokazuju da smo bili spremni pružiti ruku jedni drugima i onda kad se nisu svi slagali s time, a nisu", kazao je Pupovac.


''Svatko tko ne podržava dijalog ne radi u interesu svoje zemlje"

"Mi svi trebamo učiniti da u atmosferi u Hrvatskoj, od mikrosredine do sabora u kojemu vodimo rasprave, nema mjesta za govor mržnje i netoleranciju. To iscrpljuje nas, našu zemlju, odnose između naših zemalja, između naše domovine Hrvatske i naše matične zemlje Srbije, BiH i svih zemalja regije. Svatko tko ne podržava dijalog i napore da se iz njega dođe do rješenja svih otvorenih pitanja i da se počne graditi međusobna budućnost na suradnji i prosperitetu između Srbije i Hrvatske i ostalih zemalja regije, ne radi na najboljem interesu niti svoje zemlje, ni susjednih zemalja", rekao je Pupovac u svom govoru koji je prekidan pljeskom.

Bandić: Multikulturalan Zagreb je statičko stanje

Nakon Pupovca govorio je Milan Bandić koji je se zahvalio Kolindi i Vučiću.

"Moram reći, multikulturalan Zagreb je statičko stanje. To je floskula, ali interkulturalni dijalog je život i ovo je danas početak života, interkulturalni dijalog koji su posijali dvoje predsjednika, Hrvatske i Srbije. Hvala vam, predsjednice Grabar-Kitarović, i vama, predsjedniče Vučiću'', rekao je Bandić i zaradio velik pljesak okupljenih.

Porfirije: Možemo biti prijatelji, možemo biti i braća

Nakon Bandića govorio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. On je poručio kako će susret dvoje predsjednika svoje rezultate tek pokazati.


"Hvala predsjedniku Srbije što je smogao snage da dođe unatoč neprijateljskoj atmosferi i s ove i s one strane granice. U ovom trenutku ima mnogo onih koji bi parazitski htjeli umanjiti značaj susreta dvoje predsjednika i možda im se čini da možda i nije do njega trebalo doći, ali susret koji se dogodio između predsjednice Grabar-Kitarović i predsjednika Vučića svoje će rezultate i efekte tek pokazati. Zbog toga vam neizmjerno hvala u ime svih Srba i svih pravoslavnih koji žive ovdje u Republici Hrvatskoj", rekao je Porfirije.

Zahvalio se predsjednici, ali i predsjedniku Vučiću.

"Možemo biti prijatelji, možemo biti i braća iako svatko ima svoju kuću, svoju zastavu, i svoje ime. Hvala vam, predsjednice Grabar-Kitarović, a posebno hvala vama, predsjedniče Vučić, jer prateći sve što se događalo ovih dana znam da vam nije bilo lako", zaključio je Porfirije.

Vučić: Pupovca su pljunuli


Nakon Porfirija, za govornicu je izašao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Hvala što čuvate svoje ognjište, svoje porodice i svoje ime i prezime", započeo je govor Vučić nakon što je pozdravio Kolindu i Porfirija.

Potom je odlučio osvrnuti se na govor Milorada Pupovca.

"Mislio sam da to kao drug i prijatelj imam pravo da mu kažem i da ga kritiziram, ne jedanput. Mislite li da smo mi bili u Srbiji oduševljeni Zakonom o braniteljima? Pa nismo glasali sličnim zakonima i pozivali na odgovornost za 1942. Što, Milorade, nisi glasao protiv? Došlo mi je 15 puta da ga pitam, ali nisam ga pitao ni jednom, jer znam da je njemu puno teže nego meni.

Znam da je meni lako iz Beograda da mu solim pamet. Jednom mi je on ispričao što mu se dogodilo, i možda nije primijetio kako je to na mene utjecalo, ali zato mu nikad nisam uputio ni jedan politički poziv. Vidio sam tada jednu tvrdu suzu, muški puštenu. 'Nalijepili su mi na leđa jednu od Bad Blue Boys' ili kakvih već oznaka, rekao mi je", ispričao je Vučić i dodao kako su Pupovca tom prilikom pljunuli.

"Tada sam prvi puta vidio u njegovim očima neku vrstu straha. Ne mislim da krivim hrvatski narod za to, ima budala svugdje koliko hoćete. Ima takvih budala u Srbiji koliko hoćete, ali tada sam shvatio koliko moram iz vaših cipela sve da gledam", rekao je Vučić o Pupovcu.

Vučić: Samo zajedničkim naporima možemo da nadiđemo probleme


Rekao je kako je sve što je uradio za vrijeme svojeg posjeta radio kako bi bilo bolje Srbima u Hrvatskoj.

"Danas sve što sam uradio, gledao sam na svaku riječ jer ja ću već sutra biti u Beogradu. Politika koju vodim je da vi ovdje sa susjedima Hrvatima možete da gradite zajedničku budućnost i o njoj razmišljate bez straha.

Ako to bude politika bolja za Hrvate u Srbiji čini mi se da će oni uzvratiti boljom politikom prema vama ovdje. Hvala zato svima vama da nam u ne tako lakim uvjetima uspijete očitati lekciju kako da se odgovorno ponašamo i kako da posvećenim radom mijenjamo budućnost. Kao što je rekao gradonačelnik Bandić, dajte da pokažemo tu toleranciju. Ne moraš s drugim o ničemu da se složiš, ali saslušaj ga. Ja vam obećavam da ćemo mi u Srbiji čuti glas i Hrvata i Hrvatske, ali ćemo zato gledati i koliko god možemo da pomognemo vama Srbima u Hrvatskoj i na svakom drugom mjestu u regionu.

Da bi se očuvao naš identitet, jezik i pismo. Svi znamo da su odnosi između Hrvatske i Srbije opterećeni brojnim problemima, ali samo zajedničkim naporima možemo da nadiđemo probleme. To će se dogoditi htio to netko u srpskoj ili hrvatskoj politici ili ne. To će se dogoditi.  Trebamo da se ugledamo u mnoge druge narode koji su razumjeli da je budućnost važnija od prošlosti", rekao je.

Vučić čestitao Kolindi na hrabrosti za poziv

Predsjednik Srbije čestitao je predsjednici na hrabrosti za pozivom u posjet, ali je obećao i kako će on nju uskoro pozvati u Srbiju.

''Mi smo u ovaj veliki i težak posao ušli, a da ga je malo tko razumio. Malo tko je htio raditi na boljim odnosima između Srba i Hrvata. Čestitam na hrabrosti predsjednici Kitarović jer me je pozvala", rekao je i dodao kako je mislio da će posjet ipak biti lakši nego što je bio.

Rekao je kako se danas sastao s povratnicima kojima je rekao da se "ništa ne brinu, jer dok sam ja u ovoj zemlji, ja ću biti meta, pa ću gledati da što češće dolazim".

"Živjelo prijateljstvo Srbije i Hrvatske"


"Vaš opstanak ovdje znači i naš opstanak i uči nas kako i koliko da poštujemo i borimo se za svoj srpski narod, jezik i pismo. Borit ćemo se mirom i vašom hrabrošću i vašom ljubavlju koju imate prema Srbiji i poštovanjem koje imate prema Hrvatskoj. Želim vam sve najbolje, vama i vašim obiteljima dobro zdravlje. Živjelo prijateljstvo Srbije i Hrvatske, Živio srpski narod i želim da me u još boljem raspoloženju dočekate sljedeći put. Hvala vam najljepše", rekao je Vučić nakon čega se dvoranom Lisinski prolomio pljesak.

"Rekao sam da u sljedećih 100 dana od mene i političara u Beogradu nećete čuti ružnu riječ o Hrvatskoj, iako u Beogradu pričaju da sam svojom posjetom ponizio Srbiju, ali mislim da ni jedan građanin Srbije nije razočaran nego ponosan na ovo što sam napravio", dodao je.

Kolinda: Hrvatska je vaša domovina, hvala vam i živjeli

Nakon njega, za govornicu je stala predsjednica.

''Režimi iza nas ostavili su traume koje i danas osjećamo. Premda se o prošlosti ne možemo u svemu složiti vjerujemo da je došlo vrijeme u kojemu se možemo voditi razboritosti, a ne osjećajima. Zahvaljujem predsjedniku Vučiću što je ova dva dana proveo u Hrvatskoj", rekla je.

Dodala je kako se puno razgovaralo o sudbini nestalih, ali i podsjetila na važnost tog pitanja.

"Sudbina nestalih bila je jedna od glavnih tema naših razgovora. Rješenje tog pitanja važno je za naše države i nacije koje su dio europske baštine i kršćanske civilizacije. To je ujedno preduvjet za razgovore o većim temama o gospodarskoj i svakoj drugoj suradnji. Ovaj posjet predsjednika Vučića izraz je našeg uvjerenja da imamo dužnost uspostaviti suradnju koju neće moći poremetiti povremeni ekscesi", dodala je.

"Hrvatska je članica EU i NATO saveza, a članstvo Srbije u EU hrvatski je interes. Za otvorena pitanja vjerujem da ih samo trebamo riješiti bez vanjskih uplitanja. To ne može ići bez naših manjina. Drago mi je da su ovdje i Hrvati iz Srbije i drago mi je, predsjedniče, čuti vaša obećanja o napretku hrvatske manjine u Srbiji. To je doista znak da se podupiremo u rješenju manjinskih pitanja", rekla je.

Dodala je i kako nitko u Hrvatskoj ne može biti građanin drugog reda.

"Nedopustivo je kako u domovini Nikole Tesle još uvijek ima domova bez struje, ali moram naglasiti da te probleme dijele i neki građani Hrvatske. Kada razgovaram s građanima diljem Hrvatske ne razmišljam koje su nacionalnosti nego koji su njihovi problemi. Nitko u Hrvatskoj ne može biti građanin drugog reda", dodala je.

Na kraju je govorila o srpskoj manjini u Hrvatskoj kojoj je poručila da je njihova domovina Hrvatska. "Hrvatska je vaša domovina, hvala vam i živjeli", zaključila je.
 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE