Piše: Hina, Ž.L. | 13.02.2018. 11:42

Ikona palestinskog otpora Izraelu na sudu: Plavokosoj tinejdžerki prijeti dugogodišnji zatvor

Screenshot: YouTube
 
SUĐENJE djevojci koja je za Palestince postala ikona otpora izraelskoj okupaciji počelo je u utorak iza zatvorenih vrata pred izraelskim vojnim sudom.
 
Ahed Tamimi (17) uhićena je u prosincu nakon snimke u kojoj se vidi kako udara izraelske vojnike u svojem selu Nabi Saleh, na okupiranoj Zapadnoj obali. Optužena je za ukupno 12 prekršaja, uključujući napad na sigurnosne snage i poticanje nasilja, piše BBC. Ako bude osuđena, prijeti joj dugotrajna zatvorska kazna.
 
Na početku saslušanja u prepunoj dvorani sudac je naredio odlazak novinara i prisutnih diplomata, dopustivši jedino obitelji da ostane. Javna rasprava nije u interesu maloljetne djevojke, rekao je sudac.
 
Video je snimljen 15. prosinca u selu Nabi Saleh pred kućom Tamimijevih, u kontekstu palestinskih prosvjeda, tada gotovo svakodnevnih, protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Tamimi je tada imala 16 godina.
 
 
Oštre kritike i poziv na oslobađanje djevojke
 
Plavokosa tinejdžerka postala je ikona otpora izraelskoj okupaciji za Palestince, dok je Izrael vidi kao sredstvo "palestinske propagande". Amnesty International pozvao je na puštanje djevojke na slobodu i optužio Izrael za diskriminaciju prema palestinskoj djeci.
 
Tamimi dolazi iz palestinske obitelji aktivista i prvi put privukla je pažnju javnosti kada je imala 11 godina i zaprijetila da će udariti jednog izraelskog vojnika. Prije dvije godine snimljena je kada je za ruku ugrizla vojnika koji je pritvorio njenog brata zbog optužbe za gađanje kamenjem.
 
 
Skupine za ljudska prava izjavile su da njezin slučaj ističe problem grubog postupanja izraelskih snaga prema palestinskim maloljetnicima. Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su da je u posljednje 3 godine pred posebni vojni sud za maloljetnike dovedeno 1400 palestinskih maloljetnika. Skupine za ljudska prava oštro kritiziraju izraelski sustav jer "nema osnovne mehanizme zaštite i ne garantira pošteno suđenje".
 
  
NAJNOVIJE
NAJČITANIJE