VUČIĆ NAPISAO KOMENTAR ZA POLITICO Priznao pogreške iz mladosti i osudio "ekstremni nacionalizam"

Foto: Boris Ščitar/Pixsell, Politico

UTJECAJNI portal Politico objavio je jutros komentar pod naslovom “Zapadni Balkan mora razbiti trgovinske barijere” koji je napisao srpski predsjednik Aleksandar Vučić. U tekstu Vučić pledira za bližu ekonomsku suradnju država regije, naglašavajući da će to pripremiti zemlje Zapadnog Balkana za ulazak u Europsku uniju. No, Vučić se osvrnuo i na svoje političke zablude iz mladosti te osudio “ekstremni nacionalizam”.
 
“Budućnost Balkana danas izgleda mnogo svjetlije nego što se moglo predvidjeti prije dva desetljeća”, piše Vučić na početku svojeg komentara te dodaje da su “Balkanski ratovi iza sebe ostavili 100 tisuća mrtvih, a milijune otjerali iz njihovih domova”. 
 
“Politički lideri sa suprotstavljenih strana nisu vjerovali jedni drugima niti su imali viziju za budućnost. Kao mladi čovjek u to vrijeme nisam vidio što se može dobiti suradnjom nasuprot podjelama. Sada znam da je moja zemlja platila visoku cijenu za ekstremni nacionalizam”, piše Vučić u nečemu što zvuči kao pokajanje, te ističe da se “zajedničkom voljom mogu nadići barijere” i da su se odnosi među zemljama regije “dramatično promijenili u proteklih deset godina”.
 
"Gorka neprijateljstva su nas uništila"
 
Vučić smatra da su lideri u regiji “odlučili učiti na starim pogreškama”, da su nadišli “gorka neprijateljstva koja su nas uništila”, te da sada zemlje Zapadnog Balkana ujedinjava želja da se priključe Europskoj uniji. Ističe da članstvo u EU-u “nije cilj samo po sebi”, te da je odgovornost regionalnih lidera “stvoriti uvjete koji će našim zemljama donijeti rast i prosperitet”, a smatra da se to može naročito postići slobodnom trgovinom. Predsjednik Srbije zagovara da se na Zapadnom Balkanu stvori “zajedničko tržište”, koje bi - smatra Vučić - udvostručilo strane investicije. 
 
“Ekonomska integracija će slomiti regionalne granice koje nas dijele od zajedničkog napretka, te će učiniti državne granice manje značajnima”, piše Vučić te podsjeća da je “Zapadni Balkan osjetio iz prve ruke destruktivne efekte nacionalizma”. Smatra da će veća ekonomska povezanost približiti kulture i “učiniti cijelu regiju stabilnijom”, ali i zaustaviti iseljavanje. Stoga pledira da se ide dalje od CEFTA-e i stvori zona slobodne trgovine na Zapadnom Balkanu. 
 
Poboljšanje života ljudi i odnosa među zemljama kroz ekonomsku suradnju
 
“Svi mi želimo poboljšati živote našim ljudima. Taj cilj možemo postići samo kroz bližu ekonomsku suradnju”, zaključuje Vučić svoj komentar u Politicu.
 
Sve u svemu, Vučićev komentar koji je objavio Politico dobro je napisan i sadrži sve ono što Bruxelles želi čuti. Riječ je i o još jednom uspjehu srbijanske diplomacije, koja razumije da se s europskom javnošću treba komunicirati na više načina, od kojih je naročito potentno objavljivanje gostujućih komentara u utjecajnim medijima. 
 
Podsjetimo, predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez je tako nakon arbitražne presude o razgraničenju Hrvatske i Slovenije objavio čitan i nadaleko citiran komentar u njemačkom listu Die Welt, koji je značajno utjecao na stav njemačke i europske javnosti.
 
Čini se da jedino hrvatski državni vrh nije u stanju proizvesti relevantne komentare koji bi bili objavljeni u važnim stranim medijima, već preferira fotografiranje pred ogradom Bijele kuće.

Pročitajte više