Slučaj koji je šokirao Francusku: Sud raspravlja može li 11-godišnje dijete pristati na seks

Foto: Hina
 
MOŽE li 11-godišnje dijete slobodno pristati na seksualni odnos s 28-godišnjim muškarcem? To će pitanje biti u središtu suđenja koje počinje u utorak u Pontoise, u pariškoj regiji, dok se nacrtom zakona predviđa uvođenje minimalne dobi za pristanak.
 
Afera je šokirala i izazvala živu raspravu u Francuskoj. Prošle godine, 24. travnja, 11-godišnja djevojčica slijedila je muškarca, koji joj je ranije dvaput prišao, do njegova stana, gdje su imali seksualni odnos.
 
Njezini roditelji podnijeli su tužbu za silovanje opisujući prestravljeno dijete, nesposobno da se brani i šokirano onim što mu se dogodilo.
 
"Ne radi se o silovanju"
 
No, tužiteljstvo je smatralo da se ne radi o silovanju jer je odnos bio dobrovoljan i nije izvršen nikakav fizički pritisak na maloljetnicu koja je otišla za muškarcem vlastitom voljom. 
 
Ocijenivši da nije bilo "ni nasilja, ni prisile, ni prijetnje, ni iznenađenja", tužiteljstvo je odlučilo krivično goniti tog oca dvoje djece za zakonom zabranjen spolni odnos s djetetom koji je definiran kao "seksualni napad na maloljetnicu u dobi do 15 godina". Prijeti mu pet godina zatvora.
 
Sudski postupak bi se, međutim, mogao ponovno vratiti na početak jer roditelji maloljetnice namjeravaju zatražiti da se muškarca kazneno goni za silovanje, za što je predviđena zatvorska kazna od 20 godina, a ne za spolni odnos bez prisile za što može dobiti najviše pet godina zatvora.
 
Još jedan muškarac oslobođen optužbe za silovanje 11-godišnje djevojčice
 
Ujesen su izbile još dvije afere: oslobađanje 30-godišnjeg muškarca optuženog za silovanje 11-godišnje djevojčice, te osuda na 18 mjeseci zatvora za profesora koji je bio u vezi sa svojom 14-godišnjom učenicom.
 
Vlada je tada odlučila uvesti minimalnu dob za pristanak na seksualni čin za koju bi Emmanuel Macron želio da iznosi 15 godina. Nacrt zakona protiv seksističkog i seksualnog nasilja koji bi trebao odrediti taj prag očekuje se na Vijeću ministara 7. ožujka. Dotad je ministarstvo pravosuđa zadužilo "višedisciplinarnu misiju" za doprinos raspravi. Skupina stručnjaka, među kojima pravnici i liječnici, trebala bi iznijeti svoje mišljenje 1. ožujka.
 
"Izgleda starije, laže o svemu i nije nikakvo nevinašce"
 
Za odvjetnicu djevojčice i njezinih roditelja, Carine Diebolt, "pitanje pristanka 11-godišnjeg djeteta ne bi se trebalo ni postavljati".
 
Ako se njezina klijentica i prepustila to je bilo jer je bila u stanju šoka, smatra Diebolt, za koju su svi ustavni elementi silovanja prisutni u toj aferi: seksualna penetracija, "moralna prisila" (koja proizlazi iz njihove razlike u godinama), iznenađenje, nasilje i prijetnja.
 
Odvjetnik obrane istaknuo je da navodna žrtva "izgleda starija od svoje dobi te da je u duhu njegova klijenta imala 17 godina". Tvrdi također da djevojčica "laže o svemu i nije nikakvo nevinašce". 

Pročitajte više