Njonjo prije tri godine galamio protiv Vučića i Velike Srbije. Danas je pozirao s njim

Foto: Pixsell/Patrik Macek

GORDAN Jandroković danas se susreo s Aleksandrom Vučićem.

HDZ-ov predsjednik sabora rukovao se sa srpskim predsjednikom, pozirajući pred zastavama Srbije, Hrvatske i Europske unije. U skladu sa službenim diplomatskim protokolom, poslušno je stisnuo ruku čovjeku koji je u Hrvatskoj najpoznatiji po otvorenim četničkim stavovima koje je u ratnim devedesetim urlao u mikrofon.

Usuglasili su se kako je potrebno  voditi kontinuirani dijalog, posebno o otvorenim pitanjima poput nestalih osoba i manjina.

"Odnosi između Hrvatske i Srbije važni su ne samo za obostrane interese, već i za sigurnost i suradnju u jugoistočnoj Europi", priopćeno je nakon sastanka.

Njonjo u oporbi

Međutim, u studenom 2014., Njonjo nije bio na vlasti. Nije sjedio u fotelji predsjednika sabora, nije se susretao sa stranim delegacijama niti se pred fotografskim objektivima družio s državnicima koji se nikad nisu javno odrekli svojatanja hrvatskog teritorija.

Tada, otprilike prije tri i pol godine, Jandroković je bio u oporbi. Tada, u studenom 2014., Haški sud privremeno je oslobodio Vojislava Šešelja. Onog istog Šešelja kraj kojeg je Vučić poslušno trčkarao s kalašnjikovim u ruci iznad okupiranog Sarajeva. Istog onog Šešelja koji je utvrdio notornu granicu Velike Srbije "Karlobag, Karlovac, Virovitica". Istog onog Šešelja koji je predsjedao Srpskom radikalnom strankom, kojoj je Vučić pripadao od 1993. do 2008. godine.

Velika Srbija u Glini

Iz tog ratnog doba poznat je njegov govor iz 1995. u okupiranoj Glini.

"Nikada Glina neće biti Hrvatska, nikada Banija neće nazad u Hrvatsku. Ako srpski radikali pobijede i poraze predsjednika Srbije vi znate da ćete živjeti u Velikoj Srbiji", urlikao je tada član Šešeljevih radikala u Glini.

Jandrokovićev prosvjed

Kad je Haški sud privremeno oslobodio bivšeg Vučićeva mecenu, Njonjo je iz svoje neudobne, oporbene fotelje oštro prosvjedovao.

"Nije važan Šešelj kao pojedinac, nego ideja koju personificira, a to je ideja Velike Srbije", gnjevno je uzvikivao budući HDZ-ov predsjednik sabora.

"Srpske vlasti nisu reagirale kako treba, do danas nisu osudili Šešeljov govor, to govori da ideja Velike Srbije i dalje živi, da ima određenu političku snagu", pjenio se Njonjo.

Reakciju tadašnje hrvatske vlasti na Šešeljevo oslobađanje nazvao je "mlakom, nedosljednom, dezorijentiranom".

Tada, u studenom 2014., izvršnu vlast u Hrvatskoj predstavljao je predsjednik Ivo Josipović, zajedno sa SDP-ovom vladom.

U studenom 2014., srpsku vlast, onu koja "govori da ideja Velike Srbije i dalje živi", predstavljao je tadašnji srpski premijer, a današnji predsjednik, Aleksandar Vučić.

"Mlaki, nedosljedni, dezorijentirani" predsjednik Sabora

Aleksandar Vučić nikad se službeno nije odrekao ideje Velike Srbije, kao što se nije odrekao onog upozorenja iz Gline 1995., u kojemu jasno poručio kako će se i dalje "živjeti u Velikoj Srbiji". Nije je se odrekao ni danas, 2018. godine, kad je doslovno svisoka gledao na predsjednika sabora dok su ih fotografirali pred zastavama Srbije, Hrvatske i Europske unije.

Izvršnu vlast danas u Hrvatskoj predstavlja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, zajedno s HDZ-ovom vladom.

Aleksandar Vučić ni danas se službeno ne odriče svoje retorike o Velikoj Srbiji.

Gordan Jandroković, ovaj put iz udobne fotelje predsjednika sabora, reakciju hrvatske vlasti kojoj i sam danas pripada, ne naziva više "mlakom, nedosljednom, dezorijentiranom".

Želite li odmah na mobitel primiti obavijest o svakoj novoj vijesti vezanoj uz Vučićev posjet, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Vučićev posjet

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.



 

Pročitajte više