Vrtići u Hrvatskoj od jeseni će raditi do 21 sat, ali postoji jedan problem

Foto: Luka Šangulin/Index

VRTIĆI u Hrvatskoj od jeseni će raditi u dvije smjene. Oni koji to budu htjeli. Tri ministarstva rade na ovom projektu kojim će se zaposliti dodatnih 700 odgajateljica i odgajatelja te dodatnog osoblja u vrtićima u Hrvatskoj, a financirat će se sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Riječ je o iznosu oko 300 milijuna kuna.


"Razgovarajući o odnosu privatnog i poslovnog života žena i muškaraca, odlučili smo se na tu demografsku mjeru kako bismo radno vrijeme vrtića bolje uskladili s radnim vremenima brojnih roditelja, odnosno uveli dvosmjenski rad.

Potaknuti iskustvom u provedbi programa "Zaželi", u sklopu kojega se žene, posredstvom lokalnih organizacija i gradova, povezuju s tržištem rada, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zajedno pripremaju ovaj projekt.", stoji u odgovoru Ministarstva rada za Index.

O ožujka kreću natječaji

U tijeku je, navode, razrada natječajne dokumentacije, a očekuju da će se natječaj otvoriti u ožujku. Na njemu će se moći prijaviti općine i gradovi u partnerstvu s vrtićima u kojima postoji potreba za popodnevnu smjenu.

"Svi detalji oko dvosmjenskog rada vrtića se još utvrđuju, u tijeku su razgovori sa strukom, a dijete u vrtiću neovisno o dvosmjenskom radu neće moći provesti više od deset sati sukladno pedagoškom standardu. Dodatno osoblje u vrtićima trebalo bi biti zaposleno s početkom nove pedagoške godine", navode u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.


Dugogodišnja odgajateljica i predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske Božica Žilić smatra kako je ideja o dvosmjenskom radu dobro zamišljena, no treba vidjeti kako će se odvijati u praksi te hoće li navedena sredstva biti dostatna.

No kaže da postoji jedan veliki problem. Nedostatak odgajatelja na tržištu rada. Što se tiče Zagreba, u njemu nema dovoljno odgajatelja kako bi se mogao organizirati dvosmjenski rad.

"Nemamo slobodnih odgajatelja"

"U Zagrebu trenutno vlada velika potreba za odgajateljima, teško možete naći slobodnog odgajatelja. Druga stvar je to da treba osigurati dodatan prostor za grupe koje će raditi po programu u dvije smjene", kaže nam Božica Žilić.

Treba prvo vidjeti i stvarne potrebe za rad u dvije smjene, a odgajatelji su se, tvrdi ona, dužni tome prilagoditi, međutim pod uvjetima da se poštuje državno-pedagoški standard i Zakon o predškolskom odgoju koji kaže da treba zaposliti dodatan broj odgajatelja i osigurati materijalne i organizacijske uvjete.

"Osim odgajatelja treba zaposliti i dodatan broj kuharica i pomoćnog tehničkog osoblja, a odgajatelji u neposrednom radu s djecom mogu raditi 5 i pol sati u drugoj smjeni jer dva sata rade na pripremama. Treba vidjeti jesu li osigurana dostatna sredstva da sve to pokriju. Također treba osigurati i dodatan prostor jer djeca koja borave u dvije smjene ne mogu se samo popodne ubaciti u postojeću grupu koja ide po redovnom programu. Ona moraju imati svoj prostor", rekla je Božica Žilić.

To objašnjava činjenicom da bi ta djeca boravila u vrtiću već od 11 ili 13 sati pa sve do 21 sat. Moraju se, tvrdi ona, oformiti nove grupe.

"Smatram da je u redu da se novom zahtjevu prilagodimo pod uvjetom da se poštuju prava radnika. No dilema je hoće li djeca dovoljno boraviti s roditeljima. Nije poželjno da dijete bude duže od 10 sati bez roditelja. Iskreno razmišljam je li uvođenje druge smjene jedini način za pomoć roditeljima. Trebalo bi se roditeljima djece vrtićke dobi, barem jednom od roditelja, omogućiti rad u prvoj smjeni. Djeca danas predugo borave u institucijama. Iako će se odgajatelji prilagoditi tome, ne vidim da su to dostatna sredstva i da se mogu osigurati prostori za rad u drugoj smjeni", zaključila je Božica Žilić.


 

Pročitajte više