Piše: Hina, R.I. | 08.02.2018. 16:25

Hrvati u BiH šokirani snimkom iz kampa: "Vehabije uče djecu vojnim vještinama, gdje je policija?"

Screenshot: YouTube

OPĆINSKO vijeće Usore pozvalo je danas policijske agencije u Bosni i Hercegovini da istraže djelovanje vehabističke organizacije Asker i obuku djece provedenu tijekom siječnja u kampu na granici sa susjednom općinom Tešanj, ističući da je objava toga videa izazvala uznemirenost u ovoj općini većinski nastanjenoj Hrvatima.

Nakon sjednice Općinsko vijeće Usore je priopćilo kako je potrebno utvrditi istinu "o aktivnostima kojima se bave udruga Asker (turski vojnik) i slične airsoft udruge, posebice s aspekta prikrivenih oblika militarizacije i eventualne zloporabe djece". Riječ je o udrugama koje prakticiraju airsoft, vojni simulacijski sport sličan paintballu, u kojem se upotrebljavaju replike vatrenog oružja.

Pri tome su naveli da policijske agencije trebaju istražiti sve okolnosti s obzirom na to da je objavljivanje video zapisa na kojemu se djeca i mladići uz pratnju vehabija obučavaju u kampu "unijelo značajnu uznemirenost i izazvalo reakcije brojnih građana općine Usora zbog mogućeg narušavanja sigurnosne situacije i usložnjavanja međunarodnih odnosa".

Općinsko vijeće Usore pozvalo je sve građane na smirenost i suzdržanost od neprimjerenih reakcija i nepotrebne retorike koja bi moglo dovesti do narušavanja odnosa u ovoj zajednici.


Ravnatelj policijske Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Perica Stanić izjavio je za medije da će ova agencija poduzeti mjere u okviru svojih nadležnosti na utvrđivanju činjenica u vezi s ovim slučajem.

Podsjetimo, na YouTubeu je objavljen dvadesetominutni video o obuci 30-tak djece većinom osnovnoškolskog uzrasta koji su krajem siječnja tamo bili polaznici "zimskog kampa" što ga je organizirala vehabistička udruga Asker. Za dio medija u Sarajevu radi se o redovitom treningu djece, no mediji na hrvatskom i srpskom jeziku naveli su kako sve podsjeća na vojnu obuku uz vjersku islamsku indoktrinaciju.

 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE