Medved nam je pokušao očitati lekciju zbog pisma HRT-u pa se malo izblamirao

Foto: FAH, Index

MINISTAR hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je Indexu, a i drugim medijima koji su priču također objavili, pokušao održati lekciju jer smo izvijestili o dopisu o HRT-u koji je u lipnju 2017. godine poslao ministrici Nini Obuljen. Medved je u tom pismu ministrici pokušao objasniti kako bi po njegovu mišljenju trebao izgledati program HRT-a.

"Tomo Medved ni na koji način nije vršio pritisak ili intervenirao u program Hrvatske televizije, niti je napravio bilo kakav potez kojim bi ugrozio neovisnost javnog medija", tvrdi se u priopćenju poslanom iz Medvedova ministarstva.

Medved tvrdi da dovodimo javnost u zabludu

Medvedovo ministarstvo tvrdi da pisanjem o njegovu pismu ministrici kulture, u kojem je tražio više programa posvećenom Domovinskom ratu, stvaramo konfuziju u javnost i dovodimo je u zabludu.

"Objavljeni sadržaj na portalima dovodi se u pogrešan i negativan kontekst, čime se pokušava stvoriti konfuzija u hrvatskoj javnosti i nanijeti šteta Ministarstvu hrvatskih branitelja i ministru Medvedu", pišu u priopćenju.

A pogrešan kontekst, tvrde u Ministarstvu, dali smo pišući da je Medved pismom ministrici pokušao utjecati na program HRT-a. Medved je, uvjeravaju, samo sudjelovao u javnoj raspravi.

"Hrvatska radiotelevizija tada je i pisanim putem pozivala sve relevantne dionike, među kojima i braniteljske udruge, da svojim konstruktivnim prijedlozima pridonesu kvaliteti javne rasprave, a time i kvalitetnom sadržaju programskih obveza ovog javnog medijskog servisa te se obratila Ministarstvu hrvatskih branitelja sa zamolbom za pomoć pri ostvarivanju kontakta s reprezentativnim braniteljskim udrugama kako bi ih se uključilo u javnu raspravu."

Malo se zabunio

No Medved je, u pokušaju da Indexu održi lekciju, zaboravio na jednu važnu činjenicu. Javna rasprava o prijedlogu programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine završila je prije nego što je on poslao sporno pismo. Izjašnjavanje u javnoj raspravi o kojoj govore u Medvedovu ministarstvu trajalo je do 12. lipnja, a on je pismo poslao 21. lipnja.

Podsjetimo, Medved je pismo naslovio s "Nova programska shema HRT-a", a osim ministrici kulture pismo je, među ostalima, kako se vidi na njegovu dnu, trebalo dostaviti Programskom vijeću HRT-a.

U njemu Medved ministrici kulture piše kako bi u programu HRT-a veći naglasak trebalo staviti na "promicanje istine o Domovinskom ratu", ali i o ratu u BiH.

Priča o Medvedovim pismima o HRT-u započela je nakon što su udovice veterana koje su se prije mjesec dana okupile ispred HRT-a prosvjedujući jer je odlučio prikazati film Ministarstvo ljubavi spomenula da je "ministar pismeno uputio zahtjev svim odgovornima na HRT-u za neprikazivanje ovog uratka".

Premijer Andrej Plenković tvrdio je da Medved nije poslao pismo HRT-u, no Index je došao u posjed pisma otprije 6 mjeseci, u kojemu je dao svoje viđenje programa javne televizije koju skoro nitko ne gleda.
 

 

 

Pročitajte više