Ministarstvo branitelja tvrdi da je Medvedovo pismo o programu HRT-a skroz okej

Foto: FAH, Index

MINISTAR hrvatskih branitelja Tomo Medved ni na koji način nije vršio pritisak ili intervenirao u program Hrvatske televizije, niti je napravio bilo kakav potez kojim bi ugrozio neovisnost javnog medija tvrdi se u priopćenju koje su iz Ministarstva branitelja danas poslali medijima. Reakcija je to na jučerašnje pisanje Indexa da je Medved ministrici Obuljen pisao kako bi trebao izgledati program HRT-a.

Medvedovo ministarstvo tvrdi da pisanjem o njegovom pismu ministrici kulture u kojoj je tražio više programa posvećenom Domovinskom ratu stvaramo konfuziju u javnost i dovodimo javnost u zabludu.

Objavljeni sadržaj na portalima dovodi se u pogrešan i negativan kontekst, čime se pokušava stvoriti konfuzija u hrvatskoj javnosti i nanijeti šteta Ministarstvu hrvatskih branitelja i ministru Medvedu, naglašava se u priopćenju.

Samo smo dali mišljenje, kažu

Medvedovo ministarstvo tvrdi da su spornim dopisom Ministarstvu kulture dali svoje mišljenje na prijedlog programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine, definiran prijedlogom Ugovora između Vlade RH i HRT-a, u sklopu javne rasprave koja se održavala tijekom lipnja 2017.

Hrvatska radiotelevizija tada je i pisanim putem pozivala sve relevantne dionike, među kojima i braniteljske udruge, da svojim konstruktivnim prijedlozima pridonesu kvaliteti javne rasprave, a time i kvalitetnom sadržaju programskih obveza ovog javnog medijskog servisa te se obratila Ministarstvu hrvatskih branitelja sa zamolbom za pomoć pri ostvarivanju kontakta s reprezentativnim braniteljskim udrugama kako bi ih se uključilo u javnu raspravu, navodi se u priopćenju.

"U skladu s ovim činjenicama, kao resorno Ministarstvo obavijestili smo braniteljske udruge te smo iskoristili mogućnost tijekom javnog savjetovanja načelnim pismom izraziti svoj stav i mišljenje, kako bi veći naglasak trebao biti stavljen na proizvodnju i objavljivanje sadržaja namjenjenog promicanju istine o Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj i očuvanju digniteta hrvatskih branitelja i stradalnika.

Stoga, Ministarstvo hrvatskih branitelja oštro odbacuje sve insinuacije o pokušajima direktnog uplitanja u program HRT-a i zanemarivanju zakona te osuđuje svaki pokušaj izazivanja skandala i manipulacije javnosti netočnim i proizvoljnim tvrdnjama neupućenih novinara, kojima se stvara nemir i konfuzija u široj javnosti te se nanosi šteta ovoj instituciji", zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte više