Piše: Hina, R.I. | 05.02.2018. 14:31

U bjelovarskoj bolnici preminula 11-godišnja curica

Foto: Damir Spehar/PIXSELL, 123rf

ZBOG teške meningokokne infekcije i brzoprogresivne septikemije jučer navečer je na Odjelu pedijatrije bjelovarske Opće bolnice umrla 11-godišnja djevojčica, priopćili su u ponedjeljak iz bjelovarske bolnice.

Djevojčica je zaprimljena u popodnevnim satima u nedjelju, a prema podacima prilikom dolaska, unazad desetak dana povremeno je imala povišenu temperaturu uz nespecifične simptome, zbog čega je liječena kod kuće.

Na dan prijema, prije hospitalizacije, opće stanje djevojčice se pogoršalo, uz kontinuirani febrilitet i opću slabost.

Primljena u bolnicu u jako teškom stanju

U bolnici kažu da je djevojčica zaprimljena u izrazito narušenom općem stanju, no unatoč terapiji stanje joj se rapidno pogoršavalo. Uz konzultaciju dežurnih infektologa Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu, bjelovarski liječnici dogovorili su prijem na Kliniku te organizirali hitni transport djeteta. Kako se stanje i dalje pogoršavalo, pozvan je i anesteziološki tim za pratnju.

Tijekom pripreme za transport, u 19.40. sati, uz pogoršanje stanja s gubitkom svijesti djeteta nastupio je kardiorespiratorni zastoj te je odmah započeto s kardiopulmonalnom reanimacijom.

U 20.40 sati proglašena je smrt djeteta jer se nakon sat vremena intenzivne kardiopulmonalne reanimacije, unatoč svim poduzetim mjerama i postupcima, nije uspio postići povratak životnih funkcija.

"Prema podacima kod dolaska djeteta i teškom stanju kod prijema te brzom pogoršanju s nastankom zastoja srca i disanja, unatoč svemu poduzetom klinički procjenjujemo da je uzrok teška meningokokna infekcija i brzoprogresivna septikemija, gdje je nažalost smrtni ishod veći od 90 posto", stoji u priopćenju Opće bolnice Bjelovar.

Prema neslužbenim informacijama, riječ je o djevojčici iz okolice Čazme.

"Poduzete su sve preventivne mjere"

U povodu tragične smrti djevojčice Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije priopćila je da su poduzeli sve potrebne preventivne mjere već prilikom sumnje na tog uzročnika.

"S epidemiološke strane poduzete su sve potrebne preventivne mjere koje se poduzimaju već prilikom same sumnje na navedenog uzročnika. U skladu s time, epidemiološkom obradom obuhvaćeni su najbliži kontakti oboljelog djeteta, učenice petog razreda osnovne škole u Čazmi", kaže se u priopćenju.

Među bliskim kontaktima, a riječ je o obitelji i učenicima istog razreda, nema oboljelih suspektnih na meningokoknu sepsu i meningitis, tako da su sve kontakt osobe u riziku obuhvaćene preventivnom terapijom, naglašavaju iz Zavoda, poručujući roditeljima da nema razloga za izostancima djece iz škole.

Sve osobe u riziku primile su preventivnu terapiju, a kod ostalih rizik nije veći nego što je to uobičajeno, s obzirom da kliconoša meningokoka u pučanstvu uvijek ima u manjem ili većem postotku. U priopćenju naglašavaju da je preminula djevojčica posljednji put bila u školi prije tri dana, tako da je prošla najčešća inkubacija za teške oblike meningokokne bolesti.

Iz Zavoda ipak upozoravaju da je uvijek moguća pojava sekundarnih slučajeva oboljelih, jer inkubacija može potrajati i do deset dana.

Ako unutar idućih deset dana netko od kontakata bliskih oboljeloj djevojčici razvije simptome visoke tjelesne temperature, s teškim općim stanjem, glavoboljom, povraćanjem i kočenjem vrata, a osobito osipom po trupu, treba se odmah javiti liječniku, upozoravaju iz Zavoda.

Uzorak za hemokulturu stigao je u mikrobiološku službu Zavoda, tako da uzročnik smrti djevojčice još nije potvrđen, a to će biti učinjeno najkasnije za pet dana.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE