Poznati profesor islamskih znanosti na Oxfordu optužen za silovanja u Francuskoj

Screenshot: YouTube
 
ISTAKNUTI akademik i profesor islamskih studija na Oxfordu optužen je u Francuskoj zbog silovanja dviju žena, piše BBC.
 
Policija je ranije ovog tjedna ispitala Tariqa Ramadana (55) i nakon toga je pritvoren. Ramadan poriče sve optužbe i podigao je tužbu protiv jedne od navodnih žrtava, bivše radikalne islamistice, zbog klevete.
 
"Davio me tako jako da sam mislila da ću umrijeti"
 
Ramadan je profesor islamskih studija na Oxfordu, ali je na dopustu otkad su optužbe protiv njega izašle u javnost. Bivša radikalna islamistica Henda Ayari prva ga je optužila za silovanje u listopadu 2017., a u knjizi koju je objavila u 2016. opisala je napad koji je preživjela u hotelskoj sobi u Parizu 2012.
 
"Davio me tako jako da sam mislila da ću umrijeti", rekla je Ayari za francuske novine Le Parisien. 
 
Nekoliko dana kasnije još jedna anonimna žena optužila je Ramadana da ju je silovao u 2009. godini. Četiri žene iz Švicarske također su ga optužile za seksualno zlostavljanje dok su studirale u Ženevi. Ramadan tvrdi da su sve optužbe dio kampanje njegovih neprijatelja.
 
Ramadan je kontroverzna i utjecajna osoba među muslimanskim akademicima. Unuk je Hassana al-Banne, egipatskog imama koji je osnovao Muslimansko bratstvo. Rođen je u Švicarskoj, a od 2009. zaposlen je kao profesor suvremenih islamskih studija na Oxfordu. Služio je i kao savjetnik za vjerske slobode u britanskom ministarstvu vanjskih poslova. 

Pročitajte više