Više od sto tisuća Rohindža bit će u opasnosti od monsuna

Foto: Gulliver Getty

VIŠE od 100 tisuća izbjeglih Rohindža, koji borave u improviziranim izbjegličkim logorima u Bangladešu, bit će u velikoj opasnosti od klizanja terena, poplava i blatnih bujica nakon što sredinom godine počne sezona monsuna, objavio je UN.


Trenutno se u području oko grada Cox's Bazara nalazi više od 900 tisuća Rohindža, nakon što ih je gotovo 700 tisuća izbjeglo iz susjednog Mjanmara u kolovozu. Humanitarni djelatnici navode da je smještaj izbjeglica u logorima u Bangladešu u potpunosti neodgovarajući.

Ugroženo najmanje sto tisuća ljudi

"Opasnost od klizišta i poplava ugrožava najmanje 100 tisuća ljudi i potrebno je njihovo premještanje", navodi se u izvješću UN-a objavljenom u Ženevi.

"Glavni je izazov nedostatak prostora. Lokacije su prenatrpane što dovodi do jako teških uvjeta života. Nema dovoljno prostora za sanitarnu infrastrukturu i povećana je opasnost od izbijanja bolesti poput difterije", navodi se.

"Veliki postotak zemljišta nije pogodan za naseljavanje jer postoji visok rizik poplava i odrona zemlje. Predviđene poplave i klizišta u predstojećoj sezoni monsuna tešku će situaciju učiniti još gorom", dodaje se u izvješću.

Odobreno novo zemljište

Vlada Bangladeša odobrila je novo zemljište od oko 800 hektara u Ukhiji za novi izbjeglički kamp. Humanitarni partneri sada tamo grade neophodnu infrastrukturu u iznimno izazovnim uvjetima, objavio je UN.

Mjanmar i Bangladeš dali su si polovicom siječnja dvije godine za rješavanje povratka Rohindža koji su napustili Mjanmar od kraja kolovoza.

Pod pritiskom međunarodne zajednice Mjanmar je obećao vratiti izbjeglice ako mogu dokazati da su ranije živjeli u Mjanmaru.

Nikakav datum dvije zemlje zasad nisu odredile.

Pročitajte više