Osječka bolnica zbog epidemije gripe do daljnjeg zabranila posjete

Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
 
OSJEČKI KBC do daljnjega je, zbog epidemije gripe, zabranio posjete u svim svojim ustrojstvenim jedinicama, piše Glas Slavonije
 
Odluka KBC-a donesena je u jeku epidemije ali i zbog činjenice da je od gripe oboljelo nekoliko hospitaliziranih bolesnika. Zabranu posjeta bolesnicima potvrdila je prof. dr. sc. Jasminka Milas-Ahić, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu u KBC-u Osijek.
 
Gripa se pojavima na odjelima intenzivne njege i hematologije
 
Milas-Ahić je dodala da su se slučajevi gripe kod bolesnika pojavili na odjelima intenzivne njege i hematologije. U svrhu bolje prevencije daljnjeg širenja gripe, posjećivanje bolesnika je do daljnjega zabranjeno. 
 
"Ne možemo znati ima li netko od posjetitelja inkubaciju, a bolesnici su osjetljivi i lako je moguće širenje. Na odjelima gdje se gripa pojavila kod bolesnika, čak su i liječnici uzeli jednu dozu antivirusnih lijekova protiv gripe. Ti su bolesnici, naravno, nadalje zadržani u bolnici, a jedan je pacijent s Reumatologije prebačen na Infektologiju zbog sumnje na gripu. Čim su se pojavile naznake daljnjeg širenja objavljena je zabrana posjećivanja, no to ne znači da netko ne može odjelnoj sestri ostaviti pidžamu ili nešto drugo za pacijenta. Ono što pacijent treba, bit će mu uručeno", kazala je Milas-Ahić. 
 
Liječnici nose maske kako bi se zaštitili
 
Dodala je da zbog širenja gripe neki od liječnika nose maske prilikom kontakta s pacijentima. Milas-Ahić preporučuje i ostalim liječnicima da nose masku na licu i time spriječe eventualni kapljični prijenos virusa.
 
Ispred brojnih bolesničkih soba u osječkoj bolnici nalaze se dozeri antiseptika za dezinfekciju ruku prije ulaska u sobu i nakon izlaska, što je, kako je istaknula Milas-Antić, još jedna mjera predostrožnosti u jeku sezone gripe. 
 
"Nastojimo spriječiti širenje gripe kako god je moguće. Stoga je posjećivanje pacijenata zabranjeno do daljnjeg na svim odjelima, jer će se na takav način, dok je ovakva situacija, bar smanjiti mogućnost prijenosa na bolesnike", zaključila je  prof. dr. sc. Jasminka Milas-Ahić, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu u KBC-u Osijek.

Pročitajte više