Na Krku uhvaćena dvojica s 320 kilograma morskih krastavaca

Foto: Pero Ugarković/YouTube
 
RIJEČKA pomorska policija uhvatila je dvojicu muškaraca koji su iz mora sakupljali trpove. Trpovi, odnosno morski krastavci, izuzetno su važni za funkcioniranje ekološkog sustava morskog dna. Njihov je izlov danas zabranjen jer se nalaze u trajnom lovostaju, međutim to ne sprečava neodgovorne pojedince duž naše obale da ih izlovljavaju i švercaju u restorane u Italiji, Grčkoj, Turskoj i dalje u Aziji.
 
Trpovi se love jer se u azijskim, ali i nekim drugim zemljama suše i smatraju gastronomskom poslasticom. Standardno se love u Aziji, no u novija vremena i u zemljama Mediterana u kojima je to zakonski moguće. Kilogram sušenog trpa, ovisno o kvaliteti, postiže cijenu od 100 do 500 dolara. Od 100-tinjak kilograma svježeg trpa u najboljem slučaju na kraju prerade ostane osam do devet kilograma suhog proizvoda. Uglavnom ih love ronioci i koćari. 
 
>> Organizirani kriminalci pustoše Jadran, svi znaju tko su, a nitko im ništa ne može
 
"Postaja pomorske policije Rijeka prekršajno je prijavila dvojicu hrvatskih državljana starosti 37 i 50 godina, koji su jučer zatečeni u mjestu Šilo na otoku Krku sa sveukupno 320 kilograma trpova. Utvrđeno je da su trpove iz mora sakupljali koristeći se ronilačkom opremom bez dozvole za gospodarski ribolov. Trpovi i ronilačka oprema su im oduzeti, a zbog počinjenog prekršaja su novčano kažnjeni prema odredbama Zakona o morskom ribarstvu", priopćeno je iz policije.
 

Pročitajte više