NOVI IZBORI ILI DOGOVOR? Socijaldemokrati na kongresu odlučuju o koaliciji Angelom Merkel

Foto: Hina

U BONNU je jutros započeo izvanredni kongres Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) na kojem bi trebala pasti odluka o nastavku pregovora o formiranju koalicije s demokršćanskom Unijom CDU/CSU Angele Merkel.

"Oprezno sam optimistična i mislim da će kongres odobriti nastavak tj. početak konkretnih pregovora", rekla je kratko uoči početka kongresa u Bonnu predsjednica socijaldemokratskog zastupničkog kluba Andrea Nahles.

Oko 600 zastupnika na izvanrednom kongresu odlučuje o tomu treba li SPD započeti konkretne pregovore o nastavku tzv. „velike koalicije“ s Merkelinim demokršćanima.

Kako javlja agencija Reuters, jedan dokument u kojem su predsjednici pokrajinskih ogranaka SPD-a tražili drastične promjene temeljnog dogovora o budućim smjernicama eventualne vlade koji je prije desetak dana postignut s Unijom CDU/CSU, izmijenjen je kako bi postao prihvatljiv kako za protivnike tako i za zagovornike nastavka pregovora.

Široki dijelovi SPD-a nezadovoljni su postignutim načelnim dogovorom o budućim smjernicama moguće koalicije posebice u dijelu koji se odnosi na socijalnu politiku i politiku odnosa prema izbjeglicama.

Unija CDU/CSU je u nekoliko navrata posljednjih dana signalizirala kako neće odstupiti od dogovora postignutog tijekom pripremnih pregovora.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u subotu nakon susreta s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom u Sofiji izrazila optimizam glede nastavka pregovora sa socijaldemokratima.

„Pričekat ćemo da se održi SPD kongres i tada ćemo, nadam se, započeti s pregovorima“, rekla je Merkel u Sofiji i poručila kako je Njemačkoj i Europi potrebno što brže formiranja stabilne njemačke vlade kako „svijet ne bi čekao na Njemačku“.

SPD je odmah nakon parlamentarnih izbora u rujnu, na kojima je stranka s 20,5 posto ostvarila svoj najslabiji rezultat u poslijeratnoj povijesti, odbacio nastavak koalicije s demokršćanima ali je nakon propasti pregovora između Unije CDU/CSU, liberala i zelenih početkom prosinca, stranačko vodstvo SPD-a, unatoč opiranju velikog dijela baze, pristalo na pregovora o sastavljanju nove vlade.

Otpor ponovnom ulasku SPD-a kao manjeg partnera u koaliciju s Unijom je posebice izražen na lijevom krilu stranke te među stranačkom mladeži koja već nekoliko tjedana vodi žestoku kampanju protiv ponovnog koaliranja s demokršćanima.

U slučaju da SPD odbije nastavak pregovora Njemačku najvjerojatnije očekuju prijevremeni izbori.

Pročitajte više