Divjak na Svjetskom obrazovnom forumu u Londonu, prva je hrvatska ministrica koja će tamo govoriti

Foto: Hina

MINISTRICA znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sudjelovat će na Svjetskom obrazovnom forumu (Education World Forum) koji se od 22. do 24. siječnja održava u Londonu, gdje će sudjelovati na panel raspravi posvećenoj kurikulumima u području računalstva.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog obrazovnog foruma je "Priprema studenata za uspjeh: razmišljanje, rad, dobrobit i učenje", a Divjak će održati predavanje na panelu "Computing Curriculum, Coding or Computational Thinking" (Računalni kurikulum, kodiranje ili računalno razmišljanje).

"Poziv za sudjelovanje, te posebno poziv za tematsko izlaganje, za mene je osobito velika čast i drago mi je što će na svjetskoj pozornici Republika Hrvatska predstaviti nove obrazovne politike i nove paradigme poučavanja koje želimo u hrvatske škole uvesti već od ove jeseni", rekla je tim povodom Hini ministrica Divjak.

Trodnevni boravak u Londonu, dodala je, namjerava "iskoristiti i za razgovor s kolegama iz cijeloga svijeta kako bismo uspješne obrazovne modele mogli primijeniti i u Hrvatskoj".

Prvi hrvatski ministar koji će govoriti

Ministrica Divjak prvi je hrvatski ministar koji će se obratiti na prestižnom skupu na kojemu sudjeluju ministri iz brojnih zemalja, od Velike Britanije i Egipta do Tajlanda i Malezije, te najviši predstavnici organizacija poput UNESCO-a, Svjetske banke, OECD-a, Sveučilišta u Cambridgeu i visoki predstavnici međunarodnih korporacija čije se poslovanje temelji na tehnologiji i obrazovanju.

Vodeći svjetski stručnjaci, istraživači i kreatori obrazovnih politika na trodnevnom će Forumu raspravljati o zajedničkim pitanjima, prilikama i izazovima na području obrazovanja.

Tematske cjeline ovogodišnjeg Foruma obuhvaćaju IV. industrijsku revoluciju, poboljšanje kvalitete obrazovanja i osposobljavanja, inovacije i nove tehnologije u obrazovanju, jednaku dostupnost obrazovanja, mirovni aspekt obrazovanja, doprinos obrazovanja gospodarstvu i društvu u cjelini, utjecaj ekonomskih promjena na obrazovanje i druge.

Pročitajte više